Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Saveti » Izbegnite hemikalije i toksine u sredstvima za pranje veša! Uštedite novac i napravite sami prirodno sredstvo za čistu odeću!
Lifestyle Saveti

Izbegnite hemikalije i toksine u sredstvima za pranje veša! Uštedite novac i napravite sami prirodno sredstvo za čistu odeću!

Čak i oni koji ređe peru veš misle da je potrebno staviti mnogo praška da bi se prljav veš bolje oprao, ali to je često pogrešno.


 

Ali da li znate da na vrlo jednostavan način sami možete da napravite deterdžent za pranje, a trošak je manji od kupovnih. Oni koji su isprobali pranje na ovaj način kažu da je veš posle njega fantastično čist.

Upravo je jedno takvo podelila jedna Maja na Instagramu i oduševila sve koji je prate.

Ako ste svesni opasnosti hemikalija koje sadrže komercijalni deterdženti i ne koristite ih, no s druge strane ne možete pronaći prirodno rešenje koje se uklapa u vaš budžet a izrada DIY deterdženta vam se čini komplikovana ili jednostavno, poput mene volite minimalizam i pojednostavljenu dnevnu rutinu — morate nabaviti sodu za pranje i isprobati ovaj moj način pranja rublja! – napisala je ona.

Jedini mogući nedostatak pranja sa sodom može biti što nema mirisa, pa ako ste navikli na komercijalne mirise i omekšivač to će vam biti drugačije! Ja sam se osobno očistila od sintetičkih mirisa i užasno mi smrde (osim toga su vrlo štetni) tako da iz mog iskustva ovakav način pranja rublja nema manu! – zaključuje ona.

Soda bikarbona reguliše pH vrednost vode za pranje tako što je sprečava da postane previše kisela ili alkalna. Dodavanjem pola šoljice sode bikarbone u svako pranje, vaš prašak će biti efikasniji i smanjiće bakterije.

Za uklanjanje jakih neugodnih mirisa poput znoja ili mirisa dima cigarete, koristite mešavinu vode i sode pre nego što tu odeću stavite u veš mašinu. Otopite jednu ili dve šoljice sode bikarbone u manjoj količini tople vode. Napunite posudu hladnom vodom i dodajte otopljenu sodu. Zatim potopite odeću neugodnog mirisa u vodu i ostavite je preko noći. Sutra veš normalno operite u mašini.

Soda bikarbona je prirodni mineral i samim time je manje štetna po životnu sredinu, za razliku od fabričkih omekšivača s parfemima koji maskiraju mirise na odeći. Ovo je odličan izbor za one koji imaju osetljivu kožu ili su alergični.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia