Booking.com
News Travel

Italija promenila pravila! Srbi će lakše putovati

Počinje naplata ulaznica za jednu od najposećenijih atrakcija

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranza potpisao je novu uredbu, koja je stupitila na snagu 1. marta. Naime, prema toj Uredbi, ista pravila važiće za ulazak u Italiju za građane zemalja koje nisu članice EU, kao i za državljane EU.


Za ulazak na teritoriju Italije, putnici će morati da prilože digitalni serktifikat o vakcinaciji, odnosno dokaz da su vakcinisani, da su preležali korona virus ili da imaju negativan rezultat testa na korona virus, navodi se na sajtu italijanskog Ministarstva zdravlja.

Dakle, Srbija je bila na listi E, kao i Bosna i Hercegovina, Makedonija, kada je reč o zemljama u regionu.

Nova pravila, kako je prbobitno najavljeno podrazumevaju da i građani Srbije mogu da uđu u Italiju pod novim uslovima sa sledećim dokumentima koja su objavljena na Fejsbuk stranici “Vodič kroz Rim”:

1) 𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳𝐚𝐜 𝐳𝐚 𝐩𝐫𝐚ć𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐧𝐢𝐤𝐚 – Digital Passenger Locator Form (DPLF) u digitalnom ili štampanom obliku (https://app.euplf.eu/#/)

2) 𝐉𝐞𝐝𝐚𝐧 𝐨𝐝 𝐨𝐯𝐚 𝟒 𝐝𝐨𝐤𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚:

a) potvrda o vakcinaciji ili druge potvrde o vakcinaciji koje su priznate u Italiji (za Srbiju: https://ambbelgrado.esteri.it/…/equivalenza-di-vaccini…)

b) potvrda o preležanom kovidu

c) negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata pri ulasku u Italiju

d) negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati pri ulasku u Italiju.

U slučaju neposedovanja nijedne potvrde iz tačke 2), moguće je ući u Italiju, ali se primenjuje mera karantina u trajanju od 5 dana, uz obavezu da se po završetku tog perioda uradi PCR ili antigenski test.

Kretanje u i iz Republike San Marino i državu Vatikan ne podleže ograničenjima.

Pre nego što se odlučite na putovanje u Italiju, popunite upitnik koji se nalazi na zvaničnom sajtu o sigurnom putvanju u Italiju: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/returningtoitaly.html

Navedena pravila se odnose samo na anti-kovid mere. U slučaju da dolazite iz zemlje koja podleže viznom režimu, dužni ste da imate i odgovarajuću vizu.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Blic

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia