Booking.com
Zanimljivosti Lifestyle

Istraživanje pokazalo da muškarci NISU KRIVI što NE RAZUMEJU ŽENE, već…

Istraživanje pokazalo da muškarci NISU KRIVI što NE RAZUMEJU ŽENE, već...

Posvađali ste se sa svojim partnerom. Nakon svađe ste seli kako biste raspravili nesuglasice i pokušavate svim snagama muškarcu da objasnite u čemu je pogrešio, ali on jednostavno ne shvata. Ljuti ste, atmosfera napeta i već imate osećaj će ovo “pomirenje” rezultirati još jednom svađom. Da li vam je poznata ova situacija?


Nauka je ovoga puta stala na stranu muškaraca i potvrdila da oni zaista imaju problem sa razumevanjem svojih boljih polovina. Koliko god se trudili da shvate svoje žene, njihov mozak jednostavno funkcioniše potpuno drugačije.

Zašto muškarci ne razumeju žene?

Istraživanje objavljeno u “National Library of Medicine” pokazalo je da muškarci imaju dvostruko više problema sa dešifrovanjem ženskih emocija, nego što je to slučaj sa drugim muškarcima. Najteže im je da pročitaju emocije iz naših očiju, ili drugim rečima – zaključiti kako se osećamo i šta nam smeta onda kad im ništa ne kažemo.

Muški problemi u prepoznavanju ženskih emocija, pre svega su povezani sa poteškoćama u izvlačenju relevantnih informacija iz regije očiju, koja je jedan od najbogatijih izvora društvenih informacija za pripisivanje emocionalnih stanja drugim osobama. Dakle, ako ste danas tužne, a vaš muškarac to nije prepoznao, njegov postupak možete opravdati stvarnim procesima u mozgu koji su karakteristični upravo za muškarce, prenosi tuzlanski.ba.

Isto istraživanje je pokazalo da ova teorija u nekim slučajevima vredi i obrnuto, pa će muškarci brže prepoznati ljutitog muškarca po izrazu njegova lica, a ženama će za taj zaključak biti potrebno duplo više vremena.

Utvrdili smo da se takozvana mreža teorije uma i mreža empatije mozga nalaze u osnovi procesa potrebnih za razumevanje i deljenje misli, osećaja i namera drugih ljudi. Između muškog i ženskog mozga u ovom slučaju postoje duboke razlike, a posebno u muškom prepoznavanju ženskih emocija, govore autori studije.

Spomenute mreže, kažu autori, pomažu u zaključivanju mentalnih stanja i predviđanju uverenja i namera drugih ljudi, a kod muškaraca su manje razvijene.

Muškarci nikad neće naučiti čitati ženske misli

Popularna kultura tvrdi da su žene s Venere, a muškarci s Marsa pa ne čudi što između postoji toliko razlika. Jedna od najvećih je sposobnost “čitanja misli“ u kom mi žene uverljivo vodimo.

Istraživanje je zaključilo da muškarci ne mogu pročitati ženske emocije. Ova teorija uma jedan je od temelja empatije pa iz toga proizlazi da su muškarci manje empatični prema ženama, bez obzira na to radi li se o strancu ili osobi sa kojom su u ljubavnoj vezi.

Poznato je da je muška empatija prema ženama i kulturološki uslovljena. Sociolozi tvrde da je za to “krivo” vaspitanje. Dok su muškarci usmereni na rešenja i očekuju da im se postavljaju pitanja, žene su proaktivnije i odgajane da umiruju, ugađaju, brinu i neguju.

Iako muškarci znaju da nas izbace iz takta kad nas ne razumeju, za to, ipak, možemo više kriviti biologiju, a manje njihovu nezainteresovanost.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia