Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Institut “Batut” dao preporuke za “prolećne dijete”: Nema čarobnog štapića, ovo je jedini način!

dijeta

Mnogi čim dođe proleće, počnu da razmišljaju o načinu na koji mogu da se reše viška kilograma koje su dobili u zimskom periodu.


 

U hladnim, zimskim mesecima smanjena nam je fizička aktivnost, manje unosimo sveže voće i povrće, a sami obroci su kaloričniji. Kada tome dodamo neredovne obroke i česte praznike tokom kojih smo, najčešće, neumereni u ishrani, jasno nam je kako lako možemo da dođemo do viška kilograma.

Najveća zabluda je da taj višak kilograma možemo lako i brzo da regulišemo tokom prolećnog perioda, zaboravljajući da smo se nepravilno hranili čitavog zimskog perioda. Sa dolaskom prvih lepih dana, krećemo u potragu za „čarobnim štapićem” koji će nam pomoći da vitki i zdravi dočekamo leto, navode iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Održavanje optimalne telesne mase uz odgovarajuću fizičku aktivnost treba da bude način života.

Brza, kratkoročna redukcija telesne mase može dovesti do zdravstvenih problema i do povećanja telesne mase po povratku na uobičajenu ishranu. Brzo dolaženje do željene telesne mase često postavljamo kao prvi i jedini cilj zanemarujući činjenicu da, na taj način, možemo da ugrozimo zdravlje, upozoravaju iz “Batuta”.

Na redovne obroke i umerenost u ishrani uz odgovarajuću fizičku aktivnost treba da mislimo cele godine. Zimski period i praznici ne mogu da nam budu izgovor za često unošenje jake, masne, začinjene hrane i smanjenu fizičku aktivnost. Iako zima kao godišnje doba možda zahteva kaloričniju hranu, to nikako ne znači da u našoj ishrani ne treba da se nađe hrana bogata vitaminima i dijetnim vlaknima.

Masne vrste mesa možemo zameniti piletinom, ćuretinom, ribom. Pored sezonskog voća i povrća u ishrani treba da budu zastupljene žitarice i jezgrasto voće. Kada govorimo o slatkišima, umesto keksa i čokolade ili čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa pomorandžom, limunom, narom ili nekim drugim voćem i na taj način možemo da se hranimo zdravije i u zimskom periodu. Ako povedemo računa o načinu pripreme hrane, o rasporedu obroka u toku dana, uz umerenu fizičku aktivnost, možemo održati telesnu masu i očuvati zdravlje.

Ukoliko smo u proleće, ipak, ušli sa viškom kilograma, dijetu ne treba da sprovodimo na svoju ruku već pod nadzorom stručnjaka, a adekvatni saveti mogu se dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdavlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u kome lekari na osnovu anamneze, laboratorijskih analiza, fizičke aktivnosti i dnevnog ritma pacijenta predlažu odgovarajući način ishrane, koji će, pre svega, sačuvati zdravlje.

(objektiv.rs/pixabay)

PRess Serbia