Booking.com
Travel Saveti

Impresivni trikovi za lakše putovanje

Tri grada iz našeg regiona na listi najlepših u Evropi

Kada su putovanja u pitanju, postoji dosta korisnih saveta koji vam mogu olakšati pakovanje, nalaženje smeštaja i povoljnih avionskih karata, kao i za snalaženje na novim mestima.


Od toga kako da se što efikasnije spakujete, preko toga kako da rezervišete svoje karte, do toga kako da se snađete u nepoznatom gradu, kako da koristite prevoz, itd. Ovo su neki od saveta koji će vam sigurno pomoći pri sledećem putovanju:

1. Pratite gugl pretragu za bukiranje avionskih karata

Najjednostavniji način i najlakši pregled za letove na željenu destinaciju imate preko Gugl pretrage. Nemojte ići direktno na sajt neke kompanije dok ne dođete do željenog leta, datuma i cene. Na Guglu, kada otvorite kalendar letova, najjeftiniji letovi biće obeleženi zelenom bojom, te ćete imati uvid u to kojim danima je cena karata veća a kojim manja. Takođe, ako previše gledate jedan isti datum i let i vidite da je cena znatno porasla od prethodne pretrage, pokušajte da izbrišete “istoriju vaših pretraga”, a zatim opet unesite željenje datume. Ukoliko cena stvarno nije drastično skočila, trebalo bi da vam se vrati stara cena od prethodnih pretraga.

2. Imate višak stvari, a ne znate gde ćete sa njima? Evo tajnog trika

Obično karte sa dodatnim prtljagom znaju biti znanto skuplje, te se uvek opredeljujmo da koristimo samo ručni prtljag ili ranac kada putujemo. Međutim, u ručnom prtljagu uvek zafali malo mesta, za još par majci ili farmerki i ne možemo da zatvorimo kofer od pretrpanosti. A da li ste znali da ako ponesete jastuk za spavanje ili onaj putni jastučič okovratnik, on ne važi kao prtljag – vaše je apsolutno pravo da ga nosite. Pa u tome i leži tajna, izvadite punjenje iz jastuka i stavite vaše dodatne majice i stvari koje nisu mogle da vam stanu u kofer.

3. Skinite oflajn mape sa Gugla za lokacije koje posećujete

Pošto u inostranstvu nećete uvek imati dostupan internet, ono što vam je najbitnije logično jeste – gde se nalazite i kuda se krećete. Gugl mape imaju opciju za skidanje mapa koje rade i kada nemate internet. Jednostavno pre nego što krenete na put, otvorite aplikaciju, unesite željenu rutu i mapu kuda ćete se kretati i kliknite na tri tačke sa desne strane za “više opcija” i pojaviće vam se između ostalih opcija i “skiniite oflajn mapu”. Tako će vam se u aplikaciji sačuvati sve mape određene destinacije koje možete koristiti i kada niste povezani na internet.

4. Videli ste hotel na nekom sajtu za rezervaciju? Kontaktirajte hotel direktno i tražite manju cenu

Sajtovi za rezervacije hotela uzimaju proviziju od hotela za njihovo reklamiranje na njima. Vi kroz rezervaciju plaćate direktno tu proviziju, jer hotel normalno poveća cenu za tu proviziju koju mora da plati sajtu. Izaberite hotel koji vam se dopada, zatim ga nađite onlajn i kontaktirajte direktno putem mejla. Napišite da ste videli smeštaj na sajtu i pitajte da li postoji opcija za jeftiniju ponudu za noć, ako rezervišete direktno smeštaj preko njih. Većina hotela će vam ponuditi jeftiniju opciju za direktnu rezervaciju.

5. Skenirajte sva vaša dokumenta i sve karte da ih imate u elektronskoj formi na telefonu

S obzirom da ste u inostranstvu i da zavisite od vaših dokumenata i karata u svakom trenutku, najbolje bi bilo da skenirate sve od papirologije što imate i da vam stoje na jednom mestu. Nikada se ne zna kada možete da zagubite neku kartu, a većina aerodroma prihvata karte u elektronskoj formi. I zbog praktičnosti i podsećanja, lakše vam je da imate sve potrebne informacije na jednom mestu u vašem telefonu.

6. Taksi i javni prevoz rezervišite unapred

Sve je jeftinije kada unapred rezervišete. Onlajn sajtovi za rezervaciju hotela, takođe nude opciju rezervisanja taksija. Ne samo da je ovo jeftiniji način rezervacije taksija od aerodroma do hotela, već je i najefikasniji, jer će vas taksi čekati odmah pri izlasku iz aerodroma. Ako dođete na aerodrom i na licu mesta tražite taksi do hotela to može biti skupa opcija, zato je uvek važno da prvo pitate koliko će vas vožnja koštati pre nego što sednete u vozilo. To važi i za javni prevoz, karte za voz pokušajte da kupite onlajn unapred. Ukoliko država u koju idete ima opciju ujedinjene karte za sav javni prevoz, ova opcija vam je najisplativija.

7. Novac ne menjajte na aerodromima i u strogom centru grada

Iako vam je najlakše da prvo što uradite u stranoj zemlji kada dođete jeste da zamenite novac u lokalnu valutu, radi lakšeg funkcionisanja, pokušajte da izbegavate aerodrome, železničke stanice, hotele i centar grada. Ako određena valuta postoji u vašoj zemlji – zamenite unapred. Ili kontaktirajte nekoga od poznanika ko je bio u određenoj zemlji da li ima tu valutu, s obzirom da nam uvek ostane nešto novca sa raznih putovanja. Ukoliko nemate drugu opciju dok ne dođete do neke normalne menjačnice, bolje platite karticom.

Impresivni trikovi za lakše putovanje

8. Prijavite se na svaki program lojalnosti avio kompanija

Možda ne putujete često ili često menjate avio kompanije kada putujete, pa izbegavate da se prijavljujete na određene programe lojalnosti. Ipak uradite to. Nikada ne znate kada će put opet da vas nanese na određenu avio kompaniju, a prijava za program lojalnosti je besplatna, tako da samo možete imati benefite od toga u budućnosti. Da li su to besplatne milje, prioritetni ček in ili pristup aerodromskom VIP laundžu, svakako da ne može da škodi.

9. Obavezno uzimajte putno osiguranje

Nikada ne možete znati šta može da vam se dogodi na putovanju, te je vrlo bitno da ne ignorišete putno osiguranje, iako mnogo ljudi to radi. Ukoliko nemate putno osiguranje koja ide uz vašu kreditnu karticu ili druge načine kako ga plaćate, pred putovanje idite i platite putno osiguranje za broj dana i zemlju u koju planirate da idete. Nije neka velika stavka što se finansija tiče, a može vam olakšati život u slučaju da imate neki problem.

10. Ako idete na duža putovanja birajte noćne letove

Kako biste izbegli da na određeno putovanje stignete kasno uveče i da vam time “propadne” jedan ceo dan, birajte noćne letove. Time štedite novac na toj jednoj noći u hotelu i stižete rano ujutru na ček in, tako da vam ne propada dan i samim tim imate ceo jedan dan za istraživanje nove destinacije.

11. Uvek nosite univerzalni punjač sa sobom, pogodan za svaku utičnicu

Mnogo puta se dešavalo – Dođete u stranu zemlju, uđete u hotelsku sobu i kada želite da napunite telefon, vidite da je utičnica drugačija. Iako ste bili ubeđeni da ta država nema drugačiju utičnicu od vaše, to ne mora da znači. Samo u Evropi ima 6 različitih vrsta utičnica, tako da biste izbegli neprijatna iznenađenja, budite uvek spremni za svaku priliku ili iznenađenje. Univerzalna utičnica nije velika i biće vam od velike koristi da je nosite sa sobom.

12. Dođite na aerodrom ranije kako biste tražili mesto do prozora ili sa više prostora za noge

Ukoliko dođete ranije na ček in, pre ostalih putnika i avion je još uvek prazan (mada postoji mogućnost da su određeni putnici unapred rezervisali svoja mesta u avionu), možete pitati za sedište po želji, bilo to do prozora ili bilo to sedište sa većim prostorom za noge. U većini slučajeva dobićete ono što tražite.

13. Novac rasporedite na više mesta

Nikada novac ne držite samo na jednom mestu, u vašoj torbi. Već raspodelite. Nešto stavite u ručni prtljag, nešto u torbu, a na kraju krajeva nešto i u džep. Tako i kada dođete na određenu destinaciju, gledajte da nikada vaš novac i kartica budu na istom mestu.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Novosti

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia