Booking.com
News Srbija Travel

I Zlatibor želi aerodrom: Evo kada bi mogao da ga dobije

I Zlatibor želi aerodrom: Evo kada bi mogao da ga dobije
Foto: Pixabay

Zlatibor je po statistici godinama najposećenija planina Srbije.


Iako se već dugo o njegovom centru govori kao o gradu na planini, a investitori s raznih strana grade višespratnice, Zlatiborci imaju i svoje ambiciozne planove gradnje među kojima i aerodrom za male sportske avione.

Od prve ideje i najave gradnje tada privatnog aerodroma, prošle su tri decenije. Polje nadomak centra planine koje je po prostornom planu i predviđeno za to i priča o malim, sportskim avionima koji bi tu sletali, ponovo su aktuelni u planovima čajetinske opštine.

“Mi smo utvrdili javni interes za ovu površinu i sada je već polako koristimo za nasipanje i pozajmište za ovu obilaznicu oko Zlatibora, tako da ćemo vrlo brzo imati pripremljen teren i kasnije možemo da krenemo sa izgradnjom aerodromske piste koja bi bila negde u dužini od 1.000 metara”, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Poslednjih godina na Zlatiboru je sve više hotela sa četiri ili pet zvezdica. Neki od njihovih gostiju bi da brže i lakše stignu na planinu, bez saobraćajnih gužvi. Zlatiborci računaju i na bogate posetioce koji će dolaziti na buduće golf terene kraj Ribničkog jezera.

“Aerodrom bi otvorio neka nova tržišta na kojima sigurno imamo potencijala da se predstavimo, da se bolje promovišemo na tim destinacijama. Otvaranje aerodroma nama će na Zlatibor dovesti jednu novu klijentelu i obezbediti popunjenost novootvorenih smeštajnih kapaciteta”, rekao je za RTS direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Goste koji će doleteti pravo na planinu, Zlatiborci će ipak pričekati.

“Polako pripremamo, radimo plansku i projektnu dokumentaciju i ideja je da se za nekih tri, četiri godine sve ovo stavi u funkciju i aerodrom i golf tereni i ovih 20-ak sportskih terena”, kaže Stamatović.

Oni koji to sebi mogu da priušte, sada malim avionima stižu do 35 kilometara udaljenog, nekada vojno-civilnog aerodroma Ponikve. Četrdeset godina otkako je sagrađen, deceniju od obnavljanja i delimičnog saniranja posledica bombardovanja, uz više puta najavljivan završetak, za turističke čarter letove još je na čekanju.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

фебруар 2024.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia