Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » I dalje pogrešno nosimo maske!
Lepota i zdravlje Saveti

I dalje pogrešno nosimo maske!

I dalje pogrešno nosimo maske iako su prošli meseci od pandemije covid 19. A znamo da su nošenje maski, pranje ruku, socijalna distanca glavna zaštita od virusa.


 

Istraživanje o tome kako nosimo maske sprovela je prošle godine kompanija za maske Signs.com a pokazalo se da na mnogo načina grešimo noseći ili čuvajući maske.

U istraživanju je učestvovalo 1000 ljudi.

Hajde da krenemo od stavljanja i skidanja maske a tu je osnovno pitanje peremo li ruke pre i posle. Izgleda ne baš jer je 35% učesnika studije izjavilo da ne pere ruke pre nego što stavi masku a 43,7% skida masku pre nego što opere ruke. Ističe se da se pranjem ruku pre stavljanja maske sprečava da nečistoća dođe na masku a kad je skidamo zagađivače možemo da prenesmo na lice.

Ovo je prosto poražavajuće, 25% korisnika deli masku sa drugim licima.

Ne delite masku sa nekim drugim, čak ni sa bliskim osobama, upozorenje je lekara.

Ukoliko imate maske koje se mogu prati, onda je posle pranja možete pozajmiti nekom drugom. Ipak je sigurnije da svako ima svoju masku.

Nemojte takođe maske za jednokratnu upotrebu nositi više puta. Pokazalo se da 44,2% učesnika u istraživanju masku za jednokratnu upotrebu nosi više puta. Ove maske brzo razgrađuju sposobnost filtriranja čestica pa ne mogu da funkcionišu, nisu efikasne ako se nose duže od jednog puta.

Maske za jednokratnu upotrebu ne mogu se prati. Preko 40% učesnika istraživanja izjavilo je da peru ove maske ali zaboravljaju da posle pranja one ne štite.

Ne bacajte maske van korpe za đubre.

Maske za višekratnu upotrebu treba prati posle svakog nošenja. Neki ih čak ne peru ni posle dve nedelje njih 10,6% a 8% njih uopšte ne pere ove maske.

Sledeća greška koju često viđamo je da se maska tako nosi da ne pokriva nos. I to je pogrešno i štetno jer ćelije u nosu mogu biti zaražene koronavirusom.

Pažljivo čuvajte maske, neka budu zaštićene da ih ne dodiruju drugi ukućani.

(dominomagazin.com/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia