Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Hranjiva vrednost bulgura: Zdrava alternativa prerađenim žitaricama!

bulgur

Bulgur je tradicionalna žitarica koja ima dugu istoriju ishrane na Balkanu. Poznat po svojoj hranljivoj vrednosti i svestranosti u kulinarstvu, bulgur se često koristi za pripremu raznih jela.


 

Bulgur se dobija  od pšeničnih zrna koja se kuvaju, suše i potom ljušte. To je proces koji mu daje specifičnu teksturu i ukus. Ovo je namirnica brz i jednostavna za pripremu, što ga čini odličnim izborom za brze obroke i dodatak mnogim jelima.

Ova žitarica je poznata po niskom sadržaju masti i visokom sadržaju dijetalnih vlakana, što je od velike koristi za varenje i osećaj sitosti. Pored toga, bulgur ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva brze fluktuacije nivoa šećera u krvi.

Bulgur je višenamenska žitarica koja se može koristiti za pripremu salata, pilafa, supa, variva, i mnogih drugih jela. Takođe je odličan izvor proteina, vitamina i minerala kao što su B vitamini, magnezijum i gvožđe.

U našoj domaćoj kuhinji, često se koristi za pripremu jela kao što su “kiselo varivo sa bulgurom” ili “burek sa bulgurom”. Jednostavan za pripremu i prepoznatljivog ukusa, bulgur je omiljen među mnogima.

Napomena je da, bez obzira na sve zdravstvene koristi, treba voditi računa o unosu bulgura i držati se umerenih porcija, posebno ako imate posebne dijetetske potrebe ili zdravstvene probleme.

Bulgur je ne samo ukusan, već i nutritivan izbor u našim kuhinjama. Uz pravilnu pripremu i kreativnost, možete uživati u raznovrsnim obrocima sa ovom zdravom žitaricom.

(pressserbia/wikipedia)

PRess Serbia