Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Saveti » Hrana koja vam pomaže da zaspite!
Lepota i zdravlje Saveti

Hrana koja vam pomaže da zaspite!

LIGA NACIJA: Italija nanela težak poraz Srbiji

Poznato je da postoji hrana koja podiže nivo serotonina i popravlja nam raspoloženje. A serotonin je usko povezan i sa nesanicom.


 

Uzrok nesanice  isto tako često može biti pad šećera u krvi, a pojedinim namirnicama ga lako možete regulisati i spavati „kao beba“.

Hrana može pomoći u proizvodnji moždanih neurotransmitera i stvoriti umirujuće rezultate u telu. Nedostatak šećera u krvi čest je uzrok nesanice, a normalne vrednosti šećera u krvi pre spavanja nisu garancija da se šećer neće spustiti ispod normalnog nivoa nekoliko sati kasnije, tokom sna, pa nas i razbuditi. Zbog toga nije loše prije spavanja pojesti nešto slatko ili popiti neki slatki napitak poput kakaa.

Med i mleko za bolji san

Dokazano je da mlako mleko sa malo meda deluje gotovo kao blagi sedativ, a ne može da izazove nikakvu ovisnost za razliku od lekova za spavanje. Nastanak serotonina čiji nedostatak uzrokuje aksioznost i depresiju, a samim tim i nesanicu, pospešuju i žitarice celovitog zrna kao i čokolada.

Višnje sadrže melatonin, hormon koji u mozgu proizvodi žlezda epifiza. Taj hormon reguliše budnost i spavanje. Kada se smrači, oči osećaju promenu u svetlosti i počnu proizvoditi melatonin koji komunicira s telom, obaveštavajući ga da je vreme za spavanje. Osim toga, melatonin je važan antioksidans u tijelu, poznat u borbi protiv raka.

Semenke bundeve pominjali smo kao bogat izvor aminokiseline triptofana, koja potiče serotonin, a preporučuje se ženama u menopauzi, koje imaju problema sa anksioznošću i nesanicom.

Zob je poznata kao žitarica koja ima umirujuće dejstvo, veoma dobro pomaže iscrpljenom nervnom sistemu, a redovna upotreba ove žitarice preporučuje se osobama koje se teško nose sa stresom.

Iako se češće jede za doručak, zobenu kašu možete jesti za večeru, za spokojniji san.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia