Booking.com
Lifestyle Gadgets and Tech

Hladnoća je loša za telefon – Ovo uvek uradite!

Četiri česte greške prilikom PUNJENA MOBILNOG TELEFONA: Zbog njih se može povećati rizik od kvara

Ako vam je mobilni bio napolju na minusu sačekajte sa pujenjem. Evo zašto je opasno mobilne koji imaju litijum jonsku bateriju puniti na temperaturi ispod nule.


 

Punjenje baterija ispod tačke smrzavanja pretvara vaš mobilni u tempiranu bombu. Takođe, ako mobilni punite kada je bio ispod nule njegove baterije će smanjiti kapacit i biće mnogo starije nego što jesu. Odnosno, možete da im skratite vek trajanja drastično.

Litijum jonska ima anodu i katodu koje deluju kao sunđeri za litijum jone. Kada se koristi baterija litijum se kreće sa anode na katodu. Kada većina litijuma napusti anodu i ostane u katodi baterija se prazni a mobilni se isključuje, piše lifehacker.com.

Kada se puni baterija ispod nule anoda ne “upija” litijum koji oblaže anodu. A kako se anoda prirodno širi tokom punjenja ovaj obloženi litijum na silu ulazi unutra. Ovaj proces može da dovede do toga da anoda i katoda dođu u kontakt što može izazvati požar, eksploziju.

Zato sačekajte kada uđete u kuću neko vreme da se baterija zagreje pa tek onda stavite mobilni na punjenje.

(dominomagazin/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia