Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Haos na pomolu! Stižu vremenske prilike koje će nas potpuno slomiti fizički, evo kako da zadržite snagu i energiju

oluja

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da će narednih dana vreme u centralnoj i istočnoj Srbiji biti promenljivo i nestabilno, sa mogućim lokalnim pljuskovima, grmljavinom i jakim vetrom.


 

Ono što je posebno zanimljivo jeste najava meteorologa Ivana Ristića da saharski pesak može uticati na padavine u Srbiji. Kako je Ristić objasnio, prisustvo saharskog peska iznad Srbije moglo bi dovesti do prljave kiše koja će padati u narednim danima.

Efekti vremenskih promena na organizam

Promene temperature, vlažnosti i pritiska vazduha mogu izazvati različite zdravstvene probleme. Meteoropatija često pogađa decu mlađu od petnaest godina, osobe starije od pedeset godina i žene u postmenopauzi. Tokom promenljivih vremenskih uslova, u atmosferi se stvara veća količina pozitivnih jona, što može uticati na funkciju hipotalamusa i hipofize, kao i na lučenje hormona, izazivajući depresiju, glavobolje, migrene i nesanicu.

Kako ublažiti simptome meteoropatije

San i odmor

Važno je osigurati osam sati sna i ići na spavanje pre 23 sata. Spavanje omogućava regeneraciju ćelija i punjenje energijom.

Ishrana

Redovni, uravnoteženi obroci bogati povrćem i voćem su ključni. Izbegavajte obilne obroke i jedite sveže povrće koje je sada dostupno na pijacama.

Hidratacija

Pijte dovoljno kvalitetne vode.

Fizička aktivnost

Redovne šetnje i rekreacija su važni za održavanje energije i snage. Boravak u prirodi pozitivno utiče na krvnu sliku, imunitet i opšte zdravlje.

Psihička stabilnost

Razvijajte zdrav stil života prilagođen vašim potrebama i mogućnostima. Radite ono što volite u slobodno vreme, bilo da je to druženje ili osamljivanje, čitanje knjiga, slušanje muzike ili porodična okupljanja.

Doručak i večera

Doručak je ključan, dok večeru ne treba preskakati, ali je treba konzumirati ranije, do 19 ili 20 sati. Za kasne obroke preporučuju se lagane opcije poput voća ili jogurta.

Prednosti boravka u prirodi

Boravak u prirodi, posebno u šumi i na planini, poboljšava krvnu sliku povećavajući crvena i bela krvna zrnca, koja su važna za imunitet. Sunčeva svetlost povećava nivo vitamina D, što jača kosti i imunitet. Takođe, osobe koje provode više vremena u prirodi imaju bolje držanje tela, bolju koncentraciju i veći imunitet na razne bolesti.

Zaključak

Prilagođavanje životnim stilom i obraćanje pažnje na zdravlje tokom nestabilnih vremenskih prilika može značajno poboljšati vašu otpornost na promene i pomoći vam da se osećate bolje. Pratite savete stručnjaka, osluškujte svoje telo i prilagodite svoje navike kako biste ostali zdravi i energični.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia