Booking.com
Zanimljivosti Svet

Grejanje na kompjutere??

Grejanje na kompjutere??

Možda vam zvuči nestvarno, ali je ova ideja je aktuelna u Švedskoj, Francuskoj, SAD-u i Kanadi.


Velike prostorije u kojima se čuvaju moćni kompjuterski serveri izuzetno su važne za svaki aspekt naših života koji je digitalizovan. Od društvenih mreža, medija, banaka i mnogo drugih stvari. Ali, postavlja se pitanje da li mogu te ogromne baze podataka da služe još nečemu.

Švedska misli da mogu, piše Erin Biba za BBC. Kako piše Biba, toplina koju serveri proizvode prilikom svog rada već greje kuće u Stokholmu.

Kako to funkcioniše?

Ako se prošetate prostorijom u kojoj se nalaze serveri primetićete da je vazduh suv i hladan, a prašine nema na vidiku. Sve je puno kablova, a rad računara poprilično je glasan.

To se događa jer se kompjuteri brzo ugreju tokom rada. Da bi se ohladili i normalno funkcionisali, potrebno je mnogo ventilatora. Samo pokušajte da zamislite toplotu koju proizvodi vaš račinar kod kuće, uz to da je ovde u pitanju celo skladište znatno jačih računara koja su spojena i neprestano rade 24 sata dnevno. Njihovo hlađenje vrši se uz pomoć hladne vode i mnogo ventilatora.

Projekat “Stockholm Data Parks”, u saradnji sa gradskim vlastima i gradskom agencijom za grejanje “Fortum Värme”, počeo je sa iskorišćavanjem te energije, prenosi Jutarnji.hr.

To rade na sledeći način: hladna voda preko cevi ulazi u prostorije sa serverima gde se koristi za stvaranje hladnog vazduha, koji se potom usmerava prema serverima kako bi ih ohladio. Voda, koja se zagejala tokom procesa hlađenja servera, se nakon toga cevima vraća u postrojenje Fortuma gde se dalje distribuira za grejanje domova.

Pritom Švedska nije jedina država koja je iskoristila tu ideju, već se to na manjem nivou već radi i u Finskoj, Francuskoj, SAD-u i Kanadi. Ali, Švedska želi da ovakav princip proširi na celu zemlju. Već sledeće godine “Stockholm Data Parks” grejaće 2500 domova, a dugoročni cilj im je da u 2035. na taj način osiguravaju deset odsto gejanja za celi grad.

Najbolje od svega je što na ovaj način zarađuju i firme koje upravljaju centrima u kojima su serveri smešteni jer prodaju inače odbačenu energiju, a sa druge strane se korisnici grejanja mogu nadati znatno nižoj ceni zbog dodatnog izvora energije

 

(alo)

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia