Booking.com
Travel

Gradić na Siciliji prodaje kuće za tri evra: Detaljno uputstvo kako da pazarite neku od njih

sicilija

U 2019. godini, južno italijansko selo Sambuka di Sičilija na Siciliji postalo je viralno zbog prodaje kuća za samo jedan evro. Ovakve šeme postale su popularan način da manji gradovi sa sve manjim stanovništvom povećaju broj građana i spreče da napuštene kuće propadnu. Ali dok su inicijative na nekim mestima propale, prodavci Sambuke su naišli na poplavu zahteva.


 

Kupci su dolazili čak iz SAD i Bliskog istoka. Prodaja je ubacila oko 20 miliona evra u lokalnu privredu. Sada, sicilijansko selo stavlja više kuća na prodaju. Međutim, kao i prošli put, postoji nekoliko odredbi kojih potencijalni kupci treba da budu svesni – plus cena je porasla.

Italijansko selo stavlja više jeftinih kuća na prodaju

Nakon uspešne prodaje 2019. i 2021. godine, Sambuka di Sičilija prodaje još jedan lot jeftinih kuća. Ovog puta dostupno je deset kuća po početnoj ceni od tri evra. Strukture se nalaze u starom gradskom okrugu Saracena i navodno su strukturalno zdrave kao i one koje su prodate po prethodnim šemama.

Kuće koje se mogu pohvaliti šarmom

Kuće, koje su napuštene posle zemljotresa 1969. godine, pripadaju lokalnim vlastima, pa je proces prodaje lakši nego u mestima gde saveti moraju da povezuju kupce i privatnike. U ponudi su kuće sa dve do tri spavaće sobe, ne veće od 80 kvadratnih metara, izgrađene u kamenu boje meda. Zgrade su dvospratne, a neke imaju i terase.

Pa u čemu je štos?

Kuće se prodaju putem aukcije onome ko ponudi najvišu cenu, tako da će kupovna cena verovatno biti znatno veća od simbolične sume od 3tri evra – ranije je većina koštala između 5.000 i 10.000 evra. Nekoliko kuća u ponudi ima unutrašnja dvorišta sa lepim stablima limuna i svetlim podovima od majolike. Ali većina nekretnina je daleko od toga da možete odmah da se uselite u njih i započnete svoj novi život. Kao i kod prethodnih jeftinih kuća, kupci će morati da preduzmu opsežne radove na popravci.

Očekivani troškovi renoviranja

Novi vlasnici bi trebalo da očekuju da će platiti najmanje 30.000 evra za osnovnu rekonstrukciju, koja se može popeti na preko 200.000 evra za potpunu rekonstrukciju. Radovi na renoviranju moraju biti završeni u roku od tri godine od kupovine, inače kupci gube depozit od 5.000 evra koji je potreban tokom procesa nadmetanja.

Kako pronaći više informacija

Zainteresovani aplikanti mogu pronaći informacije na engleskom jeziku i fotografije dostupnih nekretnina, kao i obrasce za prijavu na veb stranici gradskog veća.

Kako su šeme kuća od jednog evra promenile male gradove u Italiji?

Sambucine „kuće po ceni espresa“ donele su preko potreban prihod uz važne ugovore za lokalne građevinare, arhitekte i dizajnere. To je takođe podstaklo otvaranje novih turističkih smeštaja i prodavnica, a sada postoje prostori za rad na daljinu kako bi se podstakli digitalni nomadi da ostanu u gradu.

Šema je promenila i demografiju grada. Bio je posebno popularan kod kupaca iz SAD, što je dovelo do toga da je grad nazvan „Mala Amerika“ zbog velike zajednice iseljenika. Iako je inicijativa revitalizovala Sambuku, oni koji traže impresivno iskustvo okruženi lokalnim stanovništvom možda žele da potraže negde drugde.

Pa, ako ste oduvek sanjali o svojoj kućici na moru a imate ušteđevinu – samo napred.

(24sedam.rs/pixabay)

PRess Serbia