Booking.com
Društvo News

Gimnazijalac iz Srbije osvojio čak pet zlatnih medalja na olimpijadi u Singapuru

Gimnazijalac iz Srbije osvojio čak pet zlatnih medalja na olimpijadi u Singapuru
Foto: Printscreen/RTS

 Učenik Matematičke gimnazije u Beogradu Andrej Drobnjaković osvojio je pet zlatnih medalja – iz fizike, hemije, biologije, matematike i inženjerstva na međunarodnoj Stemko Olimpijadi u Singapuru.


Andrej je na zlatne medalje veoma ponosan. Trebalo je da se takmiči iz dva predmeta, a onda je, kaže, sam sebi zadao još jedan zadatak – nadmetanje iz sva četiri predmeta.

“Taj izazov koji sam sebi postavio, činjenica da sam morao 120 zadataka da uradim za tri sata, što je zahtevalo ogromnu koncentraciju za svih 180 minuta takmičenja i u tom smislu, ta težina takmičenja je ono po čemu ću ga pamtiti”, kaže Andrej za RTS.

Tim za peti, inženjerski zadatak, nastao je u Singapuru, sa njim je takođe osvojio prvo mesto i tako postao apsolutni pobednik takmičenja.

“Tim je izabran nasumično i bio sam sa učenicima iz Kazahstana, Uzbekistana i Vijetnama, a inženjerski izazov je predstavljao odličnu priliku da se oprobamo u oblasti mehaničkog inženjeringa i tu sam sarađivao sa jednim svojim cimerom. Imao sam sreće da sa njim budem u timu, on je iz Uzbekistana i bavi se robotikom, tako da smo nas dvojica odlično sarađivali”, kaže Andrej.

Takmičenje zahteva i dobro znanje engleskog jezika, pa je u Singapur sa Andrejem otišla i profesorka engleskog jezika Ivana Milošević. Njenog saveta da se odmara nije se pridržavao.

“I dok smo bili u Singapuru on je radio, prisustvovao je dodatnim časovima u našoj gimnaziji, što je zahtevalo da ostane do kasno budan, jer je vremenska razlika šest sati. Rekla sam mu da se koncentriše, da dobro pročita zadatke, jer se u ovim zadacima uvek nalazi neka začkoljica”, kaže profesorka Milošević.

Po završetku takmičenja, i Andrej i Ivana su dobili brojne ponude da pređu u druge internacionalne škole, ali kažu da ostaju u Matematičkoj gimnaziji.

Andrej se već sprema za takmičenje iz fizike, a ako se datumi takmičenja ne poklope, i iz hemije.

PRess Serbia