Booking.com
VIP Džet-set Kultura News

Filip Cvetković: Zamišljam da je sve bezbrižno za umetnost koju izvodim!

Filip Cvetković: Zamišljam da je sve bezbrižno za umetnost koju izvodim!
Foto: Privatna arhiva

M. Sc Filip Cvetković je prava mlada nada za kulturnu scenu Srbije.


Ovaj mladić, uistinu uspešan, revnosan I istaknut u svom umetničkom domenu sa ostvarenim rezultatima I u naučno-obrazovnoj sferi, nedavno je nagrađen prestižnim “Beogradskim pobednikom” za autorsku izložbu I doprinos razvoju kulture. On neprestano radi na prezentovanju umetnosti u savremenoj formi, a isto tako neguje međunarodne odnose, kao član diplomatskog društva prijatelja Alžira I Društva prijatelja Malezije. Na javnim nastupima nastoji da promoviše svoj rodni Niš, a kako kaže, Beograd mu je pružio velike mogućnosti da se predstavi širokim narodnim masama.

Dobitnik ste brojnih nagrada, a nedavno ste nagrađeni prestižnim priznanjem

“Beogradski pobednik” za autorsku izložbu i doprinos razvoju kulture. Sada su se slegli utisci nakon druženja sa publikom… Kažite nam kakav je Vaš doživljaj rada na kulturnoj sceni i preuzimanja ovog priznanja na daskama koje život znače?

Svako priznanje koje vam dodele oni koji prate vaš rad je značajno, te isto pruža dodatnu motivaciju i energiju za napredak. Samo preuzimanje priznanja je čin koji iziskuje i obavezuje da svaki naredni rad mora da bude kreativniji od predhodnog, te zahteva I konstantnu prisutnost na sceni. Bio bih skroman kada bih rekao da mi ovo priznanje ne laska. Raduje me i inspiriše. Kulturna scena je u globalu relativna, ne bih mogao da kažem da je sve savršeno, a ni da je tako loše. Postoje elementi na kojima bi bilo poželjno više obratiti pažnju, samim tim i poboljšati. Mislim da sam u nekom od prethodnih javnih nastupa izjavio da je trenutno naša kulturna scena “oskudna” po pitanju kreativnosti i dešavanja. Ipak je ona grana društva koja treba da oplemeni, skrene od svakodnevnih učmalih dešavanja ili da svakodnevnicu ulepša do te mere da sve izgleda skoro pa savršeno. U intervjuu je teže obrazložiti sve ono što stoji na umu u kao u ovom trenutku, ali onda ovo ne bi bila forma intervjua nego eseja.

Srbija je država koja neguje i čuva kulturu i tradiciju od zaborava, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet. Na koji način možemo da doprinesemo povećanju ekološke svesti stanovnika, barem putem kulture i umetnosti?

Tradicija, običaji i sve ono što čini kulturu jedne države… Svoje skromno mišljenje bih izneo i konstatovao da Srbija ima toliko kulturnih potencijala da je mnogo nizak procenat istog iskorišćen u svrhe turizma. Umetnost jeste jedan od načina da se izrazi sloboda uma. Kroz raznorazne umetničke poduhvate možemo da doprinesemo podsticanju podizanju svesti na određenu oblast, a u ovom slučaju na ekologiju, zaštitu životne sredine. Kroz umetnost stvaramo sliku nečega što želimo da istaknemo, kroz pozitivanu ili negativnu prizmu u zavisnosti od zamisli autora. Delanjem u umetnosti doprinosimo da se na kreativan način ukaže na određene radnje koje imaju za cilj da podignu svest i da se govori o poboljšanju određenog segmenta tog projekta.

Kakvi su Vam kratkoročni, a kakvi dugoročni planovi u sferi kojom se bavite ?

Svedoci smo da je nezahvalno govoriti o nekim dugoročnim planovima. Ipak, da zamislimo da je sve bezbrižno, u takvoj situaciji bih svoju izložbu izlagao duž čitave naše lepe države Srbije i nekoj od okolnih država na Balkanu. Obrazovanje I rad u nauci ne bih zapostavljao jer u toj oblasti ima mnogo izazova sa kojima se svakodnevno suočavam koje podjednako brzo uspevam da savladam. Rad u obrazovanju nalaže da ste potpuno predani i ažurni, baš kao I u mnogim profesijama.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia