Booking.com
News Region Srbija Svet

Evropa “gori”, Balkan odoleva

Vremenska prognoza za 24.jul

Dok su temperature u delovima zapadne i srednje Evrope dostigle rekordne nivoe, Srbija i Balkan pošteđeni su jakih vrućina.


London, Pariz i drugi gradovi u četvrtak su se suočili sa rekordno visokim temperaturama u drugom toplotnom talasu koji je zahvatio Evropu, pre zahlađenja najavljenog za vikend. Dok su temperature u delovima zapadne i srednje Evrope dostigle rekordne nivoe, Srbija i Balkan pošteđeni su jakih vrućina.

Jedan po jedan, obarani su rekordi. Pariz i okolina zabeležili su 42 stepena celzijusa, London 39, a skale na termometrima u Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Švajcarskoj kretale su se oko 40 stepeni. Vreo talas stigao je i u Holandiju, a temperatura je dostigla rekordni nivo od 41,7 stepeni.

Vozovi su otkazani u Britaniji i Francuskoj, a predstavnici vlasti i dobrovoljci su delili vodu i kreme za sunce beskućnicima, a otvoren je i dnevni centar u kojem mogi da se odmore i istuširaju. Turisti su se okupili oko fontana i kanala. Holandska vlada je aktivirala “nacionalni plan za borbu protiv toplote”.

– Ne očekujemo ekstremne vrućine u Srbiji – kaže, za “Novosti”, meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. – Najtopliji dani biće subota i nedelja, temperatura će u južnim i centralnim delovima naše zemlje biti do 36 stepeni, dok će na severu biti malo svežije. Vreme će biti promenljivo oblačno i sparno, uz povremene nestabilnosti. Pad temperature i povremeni pljuskovi očekuju se sledeće nedelje. Ovaj avgust će biti topliji za dva stepena od prosečnog, ali zasada nema naznaka velikih vrućina.

UGROŽEN I NOTR DAM

Toplotni talas preti da potpuno uništi preostali deo krova katedrale Notr Dam. Arhitekte koje rade na obnovi srednjovekovne znamenitosti koja je pre tri meseca razorena požarom upozorili su da bi visoke temperature mogle da osujete njihove napore.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Novosti

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia