Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Evo zašto svakoga dana trebamo piti čaj od kurkume!

kurkuma

Čaj od kurkume predstavlja jedan od najboljih načina da uključimo kurkumu u ishranu i iskoristimo korisne sastojke iz ovog začina.


 

Kurkuma začin se dobija od korena tropske biljke iz porodice Zingiberaceae kojoj pripadaju i đumbir i kardamom, a kao i ova dva začina, tradicionalno se koristi u cilju prevencije kardiovaskularnih i neurodegenerativnih oboljenja, i za ublažavanje probavnih smetnji.

Čaj od kurkume predstavlja jedan od najboljih načina da uključimo kurkumu u ishranu i iskoristimo korisne sastojke iz ovog začina, budući da visoka temperatura povećava bioraspoloživost antioksidansa kurkumina. Kurkumin dokazano jača imunitet zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima.

Ovaj antioksidans pomaže u prevenciji karcinoma, dok su istraživanja takođe pokazala da ograničava širenje ćelija raka. Kurkumin deluje protivupalno i na taj način ublažava simptome reumatoidnog artritisa. Nekoliko studija je pokazalo da ovaj sastojak smanjuje bolove kod sindroma iritabilnog kolona. Kurkuma isto štiti jetru od oštećenja, a takođe pomaže i u prevenciji kamena u žuči.

(doktor.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia