Booking.com
Travel News

Evo šta vam treba za ulazak u Srbiju i kad je karantin obavezan

Ove četiri namirnice će vam pomoći da ublažite MUČNINU TOKOM PUTOVANJA!
Foto: Pixabay

Odlazak na odmor ove godine za stanovnike naše zemlje zahtevao je detaljnu pripremu i upućenost zbog uslova za prelazak granice koje su se manjali svakodnevno. 


Međutim, strahovi i nezvesnost nastavili su se i po povratku jer građani nisu sasvim sigurni šta se od njih traži kad se vrate u Srbiju. Ova pravila razlikuju se u zavisniosti od zemlje iz koje se vraćate kao i prevoznog sredstva koje za povratak izaberete.

Za povratak u Srbiju svim građanima je neophodana potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test osim ukoliko dolaze iz ovih sedam zemalja Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Mađarske, Republike Hrvatske i Crne Gore. Ukoliko se građani Srbije vraćaju iz ovih navedenih zemalja, pri ulasku u Srbiju neće im biti potrebano da prilože nikakav dokaz, ni o vakcinaciji, niti PCR test.

Povratak iz Hrvatske od nedavno bez ograničenja

Podsetimo da je na spisku zemalja koje dopuštaju povratak srpskim turistima bez ikakvih uslova, mesecima u nazad bilo samo šest zemalja, a da se od nedavno toj listi pridružila Hrvatska, što je olakšalo našim turistima koji su ove godine odlučili tamo da letuju.

Povratak iz Grčke

Interesantno je da ako se iz Grčke vraćate kolima ili autobusom preko Makedonije ili Bugarske na granici vam neće tražiti nikakve portvde o vakcinaciji, a ako se vraćate avionom iz Grčke morate da imate ili potvrdu da ste vakcinisani ili negativan PCR test.

Egipat i Turska

Naši državljani koji su odabrali da svoje letovanje ove godine provedu u Egiptu ili Turskoj, ukoliko putuju avionom po povratku će morati da pokažu potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test. Ukoliko su se građani pak odlučili da se sa ove destinacije vrate kolima ili autobusom, neće im biti potreban nikakv dokaz o vakcinaciji.

Kipar, Španija i Tunis

Povratak u Srbiju sa Kipra, iz Španije i iz Tunisa moguć je pod uslovima koje su odredile ove zemlje. Naime, po povratku sa letovanja iz ovih zemalja potrebno je priložđiti dokaz o uspešnoj vakcinaciji ili negativan PCR test. Srpskim turistima koji se vraćaju sa Kipra i iz Španije kolima, ovaj dokaz nije potreban.

Seničić: “Razlikuju se pravila za drumski i vazdušni saobraćaj”

Bitno je naglasiti da je za povratak sa svih turističkih destinacija avionom potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test. Prema rečima Aleksandra Senčića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), razlika u putovanju drumskim i vazdušnim saobraćajem je zbog regulative zemlje iz koje se izlazi, navodi “Blic”.

“Po povratku iz svih turističkih destinacija, građanima Srbije je potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test, ili u suprotnom podležu karantinu od deset dana. Zašto ovo pravilo važi u ovom slučaju a ne i u drumskom prelasku je zbog toga što ovde važe pravila i regulative zemlje iz koje se izlazi”, kaže Seničić.

On objašnjava da je ljudima teško da shvate zašto postoje te razlike u zavisnosti koji prevoz se koristi, međutim, kaže da je to sasvim logično jer kopnenim putem se primenjuju regulative zemalja kroz koje se putuje, dok se avionom primenjuje samo regulativa zemlje koja se napušta.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia