Booking.com
Lepota i zdravlje

Evo šta se dešava kada pijemo alkohol uz antibiotike, najmanji problem je što lekovi ne deluju!

Evo šta samo jedan noćni provod čini vašim organima

Osim što alkohol može povećati ili smanjiti nivo leka u krvi, ova kombinacija može izazvati i niz drugih neugodnih, ali i opasnih simptoma.


 

Ispijanje alkohola u vreme uzimanja antibiotika uvek je bilo veliko NE, ali koliko ima realne opasnosti u tome? I više nego što mislite. Neki antibiotici mogu biti opasni za jetru pa se treba posavetovati s lekarom pre nego ga pomešate s alkoholom.

Ako je reč o umerenim količinama alkohola, neće uvek smanjiti učinkovitost antibiotika, iako može, ali može izazvati druge nuspojave i usporiti ozdravljenje, piše dr. Pinoza za portal Kreni Zdravo.

Unošenje alkohola u organizam koji se bori protiv infekcije može dovesti do dehidratacije, želučanih tegoba, prekinuti normalan san i smanjiti imunološki odgovor organizma.

Nuspojave ove kombinacije

Alkohol takođe može uticati na to kako se neki antibiotici razgrađuju u telu radi eliminacije. To bi moglo smanjiti njihovu učinkovitost ili povećati njegovu toksičnost, zbog čega alkohol i antibiotici zajedno nisu dobra kombinacija.

Jedna od najčešćih reakciju koju alkohol ima s antibiotikom je kad je u pitanju antimikrobno sredstvo metronidazol. On se koristi za razne infekcije (želuca ili creva, kože, zglobova i pluća). Uzimanje metronidazola s alkoholom može dovesti do reakcije koja se naziva “reakcija slična disulfiramu” (alkohol uz antibiotik).

Simptomi mogu biti:

  • mučnina i povraćanje
  • crvenilo kože
  • grčevi u želucu
  • glavobolja
  • ubrzan rad srca
  • bol u prsima
  • teškoće u disanju

Slična reakcija može se pojaviti s drugim antibioticima poput cefotetana, cefalosporinskog antibiotika i tinidazola, koji je u istoj klasi kao i metronidazol. Nemojte piti alkohol dok koristite ove lekove najmanje 72 sata nakon prestanka uzimanja leka.

Takođe, antibiotik linezolid reaguje s određenim alkoholnim pićima, uključujući crno vino i pivo. Pijenje alkohola s ovim lekom može uzrokovati opasno povećanje pritiska.

Alkohol utiče na nervni sastav

Alkohol se smatra depresorom središnjeg nervnog sastava. Neki antibiotici, poput metronidazola, takođe mogu dovesti do nuspojava središnjeg živčanog sustava, kao što su pospanost, sedacija, vrtoglavica ili zbunjenost.

Kad se alkohol kombinira s antibioticima koji takođe imaju depresivni učinak mogu se pojaviti aditivni učinci. Oni mogu ozbiljno uticati na vožnju te utiecati na starije osobe ili pacijete koji već uzimaju druge lekove kao što su opioidni lekovi protiv bolova, mišićni relaksansi, antidepresivi, lekovi protiv teskobe ili napadaja…

Simptomi ciroze jetre

Poznato je da preterana konzumacija alkohola uzrokuje cirozu jetre. Uzimanje antibiotika koji takođe mogu oštetiti jetru može pogoršati ove vrste problema.

Odmah se javite lekaru ako imate simptome oštećenja jetre poput temperature, zimice, bolova ili oticanja zglobova, neuobičajenog krvarenja ili nobjašnjivih modrica,  osipa, svrbeža, gubitka apetita, umora, mučnine ili povraćanja, bolova u trbuhu, tamne boje urina, blede stolice ili žutila kože/očiju.

Koriste iste enzime za razgradnju

U nekim slučajevima nivoi leka u krvotoku mogu se promeniti zbog alkohola, što može promijeniti učinkovitost. Alkohol se u velikoj meri razgrađuju u jetri. Neki se lekovi takođe razgrađuju istim ili sličnim enzimima. Zavisno o tome koliko se često i koliko alkohola konzumira, promene u ovim enzimima mogu promeniti način na koji se lekovi razgrađuju u telu.

Popijete li previše alkohola u kratkom vremenu određeni enzimi ne rade tako dobro kako bi razgradili lek. Stoga se nivoi antibiotika u telu mogu povećati jer se ne razgrađuje u potpunosti i ne izlučuje, što može dovesti do veće toksičnosti leka i nuspojava.

Koristi li se alkohol svakodenevno i hronično, nivoi enzima mogu biti povišeni pa će se lek brže razgrađivati zbog čega će nivo u telu biti smanjen. Infekcija možda neće biti izlečena, a može se pojaviti i otpornost na antibiotike.

(sd.rs/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia