Duh Vojvodjanskih Slovaka u Kisaču

Duh Vojvodjanskih Slovaka u Kisaču

U okviru monografije “Duh Vojvođanskih Slovaka” koja je već mesecima u žiži Slovačke javnosti u Srbiji, mladi kreator Darko Kecman prikazao je deo svoje ilustracije u jednoj od najromantičnijih kuhinja u svetu za koju šira javnost ima sve veće interesovanje.


U pitanju je privatna kolekcija Zuzane Đurovkove poznatije kao Teta Riba koja sadrži najveću zbirku narodnih nošnji u Evropi.

Duh Vojvodjanskih Slovaka u KisačuPo okvirnoj proceni Zuzana Đurovkova iz Kisača poseduje preko 700 kompleta Slovačkih narodnih nošnji i preko 450 posebnih i unikatnih komada slovačke narodne nošnje.

Pored narodne nošnje poseduje i veliki broj antikviteta, starih pegli, šolji, kolovrata, grnčarija i drugih stvari koji oplemenjuju njenu kuhinju u kojoj ujedno provodi i najviše vremena.

Kisač je jedno od 4 najveća Slovača naselja u Vojvodini sa preko 4 hiljade žitela od kojih su preko 3 hiljade Slovaci, čiji su se preci doselili pre 250 godina sa prostora današnje centrale Slovačke i nastaili na prostore južne Bačke.

Duh Vojvodjanskih Slovaka u KisačuU to vreme kada su njihovi preci dolazili na ove prostore poneli su samo osnovne stvari i bibliju, da bi sa verom u Boha podizali crkve, kuće, štale, stambeme objekte i ostalo.

Duh Vojvodjanskih Slovaka u KisačuUprkos svim uticajima i raznim društvenim talasima i reformama 20og veka, uspeli su da kroz običaje, gastronomiju, etnografiju i arhitekturu sačuvaju svoj duh koji će biti predstavljen u nadolazećoj monografiji “Duh Vojvođanskih Slovaka” mladog i pretalenzovanog autora i dizajnera Darka Kecmana.

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia
PRess Serbia