Booking.com
Travel Zanimljivosti

Dugogodišnja tradicija – evo zašto se neudate devojke i neoženjeni momci u Danskoj posipaju cimetom!

danska slider

Navršite li u Danskoj 25 godina, a još niste u braku, budite spremni na to da će vas članovi porodice i prijatelji zasuti cimetom od glave do pete, i to nasred ulice. Evo zašto se neoženjeni momci u Danskoj posipaju cimetom!


 

Ovaj običaj “živi” stotinama godina, a postupak se svodi na to da se “žrtva” najpre zalije vodom – kako bi se cimet bolje primio. Neki posežu i za jajima, ‘jer se začin za njih bolje lepi.

Postoji teorija kako je nastala ova tradicija, a datira iz 16. veka kada su danski prodavci začina posvećivali toliko vremena svom zanatu da su zaboravljali da pronađu nevestu. Godine su prolazile, oni su putovali i prodavali začine širom zemlje pa su na kraju ostali sami.

Posipanje cimetom mladim samcima u tom smilsilu je trebalo da služi kao podsetnik da je vreme da pronađu životnog partnera.

Napad cimetom izgleda otprilike ovako – rodbina i prijatelji uhvate samca na 25. rođendan, zavežu ga na ulici, stave mu zaštitne naočare i krenu u akciju. Zasipanje cimetom obično traje dosta dugo.

Sudije neretko čekaju da se njihova “žrtva” opere pre nego što ponovo krenu u napad, i tako dok im ne ponestane municije. Tada svi zajedno obilaze gradske barove ili parkove da se kvalitetno napiju.

(24sedam.rs/pixabay)

Tagovi

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia