Početna » News » DRŽAVLJANI SRBIJE BEZ OGRANIČENJA MOGU U 24 EVROPSKE ZEMLJE, ALI NE I U OVIH 5: Ovo su uslovi
News Travel

DRŽAVLJANI SRBIJE BEZ OGRANIČENJA MOGU U 24 EVROPSKE ZEMLJE, ALI NE I U OVIH 5: Ovo su uslovi

DRŽAVLJANI SRBIJE BEZ OGRANIČENJA MOGU U 24 EVROPSKE ZEMLJE, ALI NE I U OVIH 5: Ovo su uslovi

Spisak zemalja koje i dalje zahtevaju od putnika da ispune određena pravila uključuje Francusku, Maltu, Holandiju, Portugal i Španiju


Nakon prvobitnog poboljšanja epidemijske situacije u Evropi mnoge zemlje EU/EEA odlučile su da opuste uslove za ulazak u zemlje i dozvole putovanja bez ograničenja tokom letnje sezone. Iako se situacija sa koronom ponovo pogoršava u Evropi, ponajviše zbog podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5, za sada još nema restriktivnih mera kada su putovanja u pitanju.

Trenutno, lista zemalja EU/EEA koje su u potpunosti ukinule ograničenja ulaska i dozvoljavaju prelazak granice samo sa pasošem putnicima iz Srbije, izgleda ovako:

 • Austrija
 • Belgija
 • Bugarska
 • Češka
 • Hrvatska
 • Kipar
 • Danska
 • Estonija
 • Finska
 • Grčka
 • Nemačka
 • Mađarska
 • Island
 • Irska
 • Italija
 • Letonija
 • Litvanija
 • Norveška
 • Poljska
 • Rumunija
 • Slovačka
 • Slovenija
 • Švedska
 • Švajcarska

Svi putnici, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, mogu ući u gore navedene zemlje čak i ako nemaju potvrdu o vakcinaciji, oporavku ili negativan test.

Dok ove 24 zemlje Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora dozvolile ulazak bez ograničenja, neke su nastavile sa uslovima, prenosi ShengenVisaInfo.

Spisak zemalja koje i dalje zahtevaju od putnika da ispune određena pravila uključuje Francusku, Maltu, Holandiju, Portugal i Španiju.

Francuska

Francuska je i dalje jedna od zemalja EU koja i dalje zahteva od putnika da poštuju uslove za ulazak u državu, iako je letnja sezona zvanično počela. Francuske vlasti trenutno primenjuju različita pravila u zavisnosti od zemlje iz koje osoba dolazi. Postoje dve različite kategorije zemalja porekla – zelena i narandžasta.

Srbija se nalazi u zelenoj zoni, te ne podleže dodatnim ograničenjima i putnicima više nije potreban ubedljiv razlog za dolazak u Francusku.

Za vakcinisane putnike nije potreban negativan test na polasku. Oni moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole.

Nevakcinisani putnici međutim, treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:

– negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata ili antigenskog testa ne starijeg od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)

– ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je izdat najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska), navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od ovih formalnosti.

Malta

Malta je nedavno olakšala neka pravila ulaska. Bez obzira na to, ova država i dalje zahteva od svih dolaznih putnika da po dolasku ispune određene uslove.

Državljanima Republike Srbije je za putovanje na Maltu potrebno da poseduju sertifikat o vakcinaciji koji se priznaje u Republici Malti (među priznatim je i srpski Digitalni zeleni sertifikat sa QR kodom za vakcine priznate od strane Evropske medicinske agencije: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca i Novovax).

Sertifikat o vakcinaciji je važeći kada je prošlo najmanje 14 i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije (dve doze). Nakon isteka od 270 dana, sertifikat o vakcinaciji mora uključivati buster (treću) dozu.

Za osobe mlađe od 18 godina važenje sertifikata o primarnoj seriji vakcine (dve doze) je neograničeno. Ukoliko je osoba primarno vakcinisana vakcinom koja nije priznata, potrebno je da buster doza bude priznata od strane Evropske medicinske agencije.

Putnici koji ne poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji priznat od strane nadležnih organa Republike Malte moraju imati negativan PCR, ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test, ne stariji od 24 sata.

Prihvata se i sertifikat o preležanom kovidu 19, ne stariji od 180 dana oda datuma prvog pozitivnog testa.

Deca mlađa od 6 godina ne moraju da poseduju negativan PCR test pre dolaska.

Nadležni malteški granični organi mogu vršiti kontrolu ispunjavanja navedenih kriterijuma nasumično, metodom “slučajnog uzorka“. Ukoliko ne ispunjava nijedan od navedenih kriterijuma, putnik će biti upućen u karantin od 14 dana, u skladu sa propisima Republike Malte.

DRŽAVLJANI SRBIJE BEZ OGRANIČENJA MOGU U 24 EVROPSKE ZEMLJE, ALI NE I U OVIH 5: Ovo su uslovi

Holandija

Dok gore dve pomenute zemlje primenjuju pravila ulaska za sve putnike, Holandija zadržava ograničenja samo za putnike iz trećih zemalja, među kojima je i Srbija.

Državljanima Srbije koji ne poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji nije dozvoljen ulazak u Kraljevinu Holandiju, osim licima koja imaju regulisan boravak u njoj. Preporuka je da se putnici po dolasku u Holandiju testiraju.

Portugal

Državljani Republike Srbije mogu ući u Portugal, bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju Digitalni kovid sertifikat sa potvrdom o vakcinaciji priznatih vakcina ili digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti, izdat od strane nadležnih organa Republike Srbije ili države članice EU.

Ukoliko ne poseduju jedan od pomenutih dokumenata ili je njihova validnost istekla, državljani Srbije mogu ući u Portugal bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, samo ako poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 24 sata, koji sadrži podatke odobrene od strane Komiteta EU za zdravstvenu bezbednost.

Vakcine koje se priznaju su one odobrene od strane Evropske agencije za lekove (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) i vakcine odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije (Sinopharm, Sinovac, Bharat Biotech International, Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm).

Deca do 12 godina nisu u obavezi da imaju sertifikat ili test.

Španija

Upros tome što je ukinula pravila ulaska za putnike iz EU i Šengen zone, Španija i dalje zahteva od državljana zemalja koje nisu članice EU da ispune određena pravila.

Tako za ulazak u Španiju državljani Srbije moraju da poseduju sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 24 sata.

Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene ogranizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V). Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina.

Prihvataju se i potvrde o preležanoj bolesti, izdate od strane nadležne zdravstvene ustanove najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa. Važnost ove potvrde je 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.

Ukoliko posedujete EU digitalni sertifikat nije potrebno popunjavati formular za dobijanje QR koda, međutim, ukoliko putnici ne poseduju EU sertifikat potrebno je popuniti formular na stranici www.spth.gob.es i dobiti QR kod.

Deca do 12 godina starosti mogu da uđu u Španiju bez potvrda i testova.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Espreso

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia