Booking.com
Lepota i zdravlje

Doktori upozoravaju šta ne smete da radite tokom visokih temperatura!

DANAS I SUTRA VREME U SRBIJI IZUZETNO OPASNO: RHMZ izdao novo UPOZORENJE

Nikud ne idite bez flašice sa vodom


biju je ponovo zahvatio tropski talas, a tokom ovakvih vremenskih prilika lekari savetuju da se unosi više tečnosti i izbegava sunce. Poseban oprez savetuje se ljudima koji imaju hronične bolesti ili boluju od hipertenzije.

Zbog tropskih temperatura i UV zračenja hroničnim bolesnicima, ali i deci savetuje se da od 11 do 17 časova ne izlaze napolje bez preke potrebe, a ako idu napolje da bi se rashladili na nekom kupalištu da onda paze da se ne izlažu direktno suncu.

Pored unošenja dovoljno tečnosti, savetuje se izbegavanje teške hrane, kao i alkohola, ali i laganija garderoba i nošenje šešira i naočara.

Isto tako, prejaka, masna i začinjena hrana može da dovede do pojačanog znojenja i gubitka tečnosti.

Lekari savetuju da se nikako ne preskače doručak jer to može da utiče i na šećer u krvi ako ga preskočimo, a kao predlog za doručak tokom tropskih dana doktori ističu žitarice, hladan sendvič ili sveže povrće, ali i jaja.

Međutim, lekari isto tako savetuju da se stalno ne nalivamo vodom, nego da je samo unosimo u dovoljnoj količini u zavisnosti od metabolizma, težine, fizičke aktivnosti.

Kako vreme utiče na hronične bolesnike i srce?

Veliki broj ljudi tokom tropskih vrućina oseća određene tegobe pri promeni vremenskih prilika. Među najugroženije su stariji, hronični bolesnici, ali često se udaru mogu naći i mlade osobe.

Naime, ove osobe tokom tropskog talasa osećaju simptome kao što je osećaj zamora i nedostatka vazduha, ali i lupanje srca i obilno znojenje. Osetljive osobe mogu da se osećaju slabo, ili da imaju nesanicu i  vrtoglavicu. Kod horničnih bolesnika vrućine mogu da dovedu do mgirene, astmatičnih napada, depresije, razdržljivosti, ali i do infrakta srca i moždanog udara. Dok astmatičari imaju problem vlažnosti vazduha, na srčane bolesnike utiče veoma toplo vreme.

Zato se hroničnim bolesnicima savetuje da redovno uzimaju propisanu terapiju, pravilno hrane, izbegavaju najtopliji deo dana i unose dovoljno tečnosti jer to može pomoći našem srcu. Lekari savetuju da srčani bolesnici ne uzimaju previše rashlađenu vodu i ne odjednom u velikim količinama.

Naime, tokom ovakvih vremenskih prilika ljudsko telo teži da održava svoju unutrašnju temperaturu i to vodi širenju krvnih sudova i time se snižava krvni pritisak. Menja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tečnost zaostaje u donjim delovima tela. Ukoliko krvni pritisak padne prenisko povećava se rizik od srčanog udara.

Vrućine isto tako mogu da vode i toplotnom udaru kada je neophodno odmah zvati hitnu medicinsku službu.

Toplotni udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomernog povišenja telesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke spoljne temperature odnosno vremenske pojave toplotnog talasa.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia