Booking.com
Društvo News

Dobre vesti za one koji traže posao: Od danas prijave za broj kojim možete da radite u regionu

Šta se sve uzima u obzir pri kupovini novih vozila u pojedinim državama?
Foto: Pixabay

Građani Srbije od danas mogu da na portalu eUprave kreiraju svoj identifikacioni broj (ID) Otvorenog Balkana (OB), što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.


Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije, državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u nekoliko koraka.

To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u nekoliko koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana.

Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje, odnosno zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja, zainteresovani može biti zaposlen pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupno je na portalu eUprava Srbije.

I predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je na Kopaonik biznsi forumu da startuje jedinstveno tržište rada između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i istakao da je to zaista revolucionarna stvar za ovo područje.

“Posle toliko nekih ružnih stvari koje smo proživljavali od devedesetih godina prošlog veka, naše države i narodi počinju da rade zajedno”, rekao je Čadež.

Istakao je da je za Otvoreni Balkan velika stvar što će građani Srbije moći od danas da se registruju i dobiju radnu dozvolu bez bilo kakvih problema za rad u Albaniji i u Severnoj Makedoniji.

“To je velika stvar za privredu, pošto se svi suočavamo sa nedostatkom radne snage, kao i sa problemima u njenoj strukturi”, rekao je Čadež.

Kaže da svakoj zemlji nedostaju radnici u određenoj branši i da i jeste cilj da zemlje mogu da razmenjuju radnu snagu.

Prvi put smo u regionu odlučili da budemo jedinstveni, naglasio je Čadež.

Izvor: PressSerbia/Blic

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia