Booking.com
Društvo News

„Dišemo vazduh opasan po zdravlje“: Zašto je stanje u Srbiji toliko loše

„Dišemo vazduh opasan po zdravlje“: Zašto je stanje u Srbiji toliko loše
Foto: Pixabay

Zorana Jovanović Andersen sa Univerziteta u Kopenhagenu izjavila je da je nova publikacija Gardijana pokazala da je zagađenje vazduha opasnije po naše zdravlje nego što smo mislili ranije i na mnogo nižim nivoima nego što smo znali, kao i da smo “svi u Evropi izloženi zagađenju vazduha”.


Analiza objavljena u Gardijanu pokazuje tragične rezultate – da 98 odsto Evropljana udiše zagađen vazduh.

„Ovo je vrlo važna publikacija sa Gardijana koja je napravljena na osnovu novih smernica SZO koja nam je donela neke važne zaključke o zagađenju vauduha i uticaju na zdravlje. SZO nam je pokazala da je zagađenje vazduha opasnije po naše zdravlje nego što smo mislili ranije. Druga važna poruka je da je zagađenje opasno čak i na mnogo nižim nivoima nego što smo to ranije znali. Spuštena je smernica za granične vrednosti – za čestice PM 2,5 je pre bila 10, sada je spuštena na 5 mg po kubnom metru“, kaže ona.

Ističe da smo „svi u Evropi izloženi zagađenju vazduha“.

„Svi dišemo vazduh koji je opasan po naše zdravlje. Mislim da smo imali podatke i pre ove publikacije o Srbiji, imali smo ideju da je zagađenje vazduha u Srbiji vrlo loše. Ovi podaci pokazuju da je stanje u Srbiji među najgorima. To je slika Srbije, istočne, jugoistočne Evrope – termoelektrane, zavisimo o uglju, stare elektrane, veliki problem za ceo region su kućna ložišta, saobraćaj je veliki problem u svim gradovima širom Evrope, industrija, znamo koji su gradovi gde još industrija utiče, paljenje poljoprivrednih imanja…“, objašnjava ona.

To su, dodaje, stvari koje se regulišu u zapadnoj Evropi.

„Znamo koji su uzroci tom zagađenju“, kaže.

Njeno mišljenje je da svi koristimo u Evropi jednake smernice.

„One su vrlo jasne, smernice ZSO, ne bi trebalo da bude polemike kada je vazduh čist, a kada štetan za nas. Mislim da građani vrlo jasno vide i znaju, zagađenja su takva, osećaju se i vide, imaju dobru intuiciju oko zagađenja vazduha“, kaže.

Navodi da su u Danskoj vidljiva poboljšanja u poslednjih 20 godina.

„Od 2008. godine od kad je nova direktiva EU, u Danskoj vidimo lepo poboljšanje zagađenja vazduha, ovde retko imamo dane gde je vidljivo zagađenje vazduha, uz to moram reći da Danska u ovom periodu posle SZO, još nije očistila dovoljno vazduh da on više nije štetan po naše zdravlje. Još uvek je i u Danskoj previše ljudi bolesno od zagađenja vazduha“, kaže.

Izvor: PressSerbia/N1

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia