Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Dijeta za popravak zuba i pobedu nad karijesom!

Dentalni turizam cveta i ovog leta: Mnogi iz Evrope, Afrike i Amerike dolaze u Srbiju zbog zuba

Verovali smo da kada dobijemo karijes i kada imamo pokvaren zub nema druge pomoći osim zubara. Nova istraživanja govore drugačije.


 

Ovu su vest posebno dobro prihvatili svi oni koji se panično boje zubara, a istraživači ukazuju na to da posebnim dijetama možete sami, tako reći, popraviti zub i sprečiti dalje širenje karijesa.

Ova vest je objavljena i u britanskom medicinskom časopisu British Medical Journal. Vraćamo se na podatak koji je obično zanemarivan, a to je da ako telu damo ono što mu treba ono može samo da se zaceli i izleči.

Zbog čega se zaista zubi kvare

Stomatolozi obično ističu da se zubi kvare zbog konzumacije hrane i pića koji sadrže ugljene hidrate (šećeri i skrob), torte i kolači. Ostaci hrane uništavaju zube. Tačnije bakterije koje žive u našim ustima se hrane ovom hranom i stvaraju kiseline koje vremenom uništavaju zubnu gleđ i dolazi do kvarenja.

Iako tu ima jednim delom istine, nova istraživanja ukazuju na to da druge stvari više, ako ne i isključivo, utiču na kvarenje. U istraživanju doktora Weston Pricea i drugih stomatologa ističu se novi faktori: nedovoljno minerala u ishrani, nedovoljno vitamina A, D, E i K i kada nutrijenti koje unosimo nisu “bio-dostupni”, odnosno naš probavni sistem ih ne upija, ne apsorbuje kako treba. Prisustvo fitinske kiseline uveliko utiče na ovaj faktor.

Vremenom, ako u vašoj ishrani nema dovoljno određenih minerala i vitamina ili ishrana sadrži veći nivo fitinske kiseline (od žitarica, semenki, orašastih plodova, …) krv i odnos kalcijuma i fosfora nisu više uravnoteženi i dolazi do toga da telo povlači minerale iz kostiju pa i zuba, pa dolazi do kvarenja i slabljenja.

Istina jeste da je šećer loš za zube, ali ne zbog bakterija, već povlačenja i nedostatka minerala u telu. Naučnici su uspeli dokazati da praćenjem određene dijete možete sami ukloniti karijes. Propadanje zuba možete sprečiti i pobediti karijes i neće vam trebati popravak zuba. (Naravno, s jedne strane to zavisi i od toga koliki je kvar na zubu).

Hrana za popravljanje zuba

Osnova dijete (ustvari potrebno je samo da obratite pažnju na neke namirnice) je da uspostavite i održite normalan nivo kalcijuma i fosfora u krvi i omogućite vezivanje minerala u zubima. Nije dovoljno samo da izbegavamo slatkiše i industrijski prerađenu hranu, već se moramo fokusirati i na određene namirnice.

Tu se misli na: kokosovo ulje, domaće mlečne proizvode, domaće meso (misli se na životinje koje vode na ispašu), morsku hranu, supe od kostiju, organsko kuvano povrće, …

Smanjite unos namirnica bogatih fitinskom kiselinom: žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, ali i unos šećera, obrađene hrane i brašna.

Od suplemenata možete uzimati: ulja bogata vitaminima A, D i K, magnezijum, želatin.

Naravno, zube i dalje perite redovno i održavajte higijenu usne duplje.

Obavezne smernice

Šećer izbegavajte u svim oblicima što više. Tu se misli na gazirane sokove, zaslađene sokove, slatkiše, bombone, … Radije koristite med i javorov sirup.

Unosite što manje fitinske kiseline. Inače, reč je o “blokeru minerala”, koji se nalazi u mahunarkama, žitaricama, orašastim plodovima i semenkama. Recimo, 80% fosfora u žitaricama je vezano za fitinsku kiselinu, pa je tako našem telu gotovo onemogućeno da ga apsorbuje. Konzumacijom hrane koja ima mnogo fitinske kiseline smanjujemo apsorpciju magnezijuma za 60% i cinka za 20%.

Jedna je dobra stvar – ako budete jeli klice umesto smenki možete smanjiti ovu kiselinu od 50 do 100 odsto.

Jedite sirove mlečne proizvode. Oni su bogati kalcijumom, vitaminom K2, vitaminom D3, magnezijumom, fosforom i potrebno je da ih konzumirate par puta sedmično. Birajte kozije mleko, kefir, sirove sireve, …

Jedite i supu od kostiju, meso, ribu, jaja, povrće (posebno zeleniš), voće (jedan komad ujutro), unosite vitamin D, koristite kokosovo, maslinovo i avokado ulje.

Izbegavajte žitarice, a jedite semenke samo one koje su klijale i izbacite u potpunosti industrijske slatkiše, svedite šećer na minimum, izbacite brzu hranu i industrijski prerađenu.

(lifepressmagazin/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia