Booking.com
Travel

Digitalni pasoši postaju stvarnost – Testiranje počinje u našem komšiluku

Digitalni pasoši postaju stvarnost - Testiranje počinje u našem komšiluku
Foto: Pixabay

Digitalna revolucija temeljno transformiše naš način života, prožimajući sve aspekte, od finansija i obrazovanja do zdravstva i putovanja. Dok se zamena tradicionalnih materijala digitalnim rešenjima širi, putovanja takođe prate korak sa vremenom.


Dosadašnji koraci ka digitalizaciji putovanja uključivali su zamenu klasičnih papirnatih karata digitalnim. Danas, digitalne karte i QR kodovi omogućavaju jednostavan pristup letovima mnogih avio-kompanija, eliminišući potrebu za nošenjem fizičkih dokumenata.

Međutim, budućnost putovanja donosi još jednu promenu – digitalni pasoš. Tako će Hrvatska, zajedno sa Finskom, Kanadom i Holandijom, započeti testiranje ovog za neke inovativnog koncepta, dok za druge veoma opasnog izuma. Digitalni pasoš bez papira deo je šire inicijative Evropske unije za poboljšanje tehnologije putovanja i bezbednosti do 2030. godine, obećavajući prema njima radikalno pojednostavljenje procedura tokom putovanja.

Kako digitalni pasoš funkcioniše?

Putnici mogu koristiti mobilnu aplikaciju za čuvanje i prikazivanje svojih pasoških informacija na svojim pametnim telefonima, izbegavajući potrebu za nošenjem fizičkih dokumenata. Pored toga, digitalni pasoš omogućava putnicima da povežu svoje elektronske vize i zdravstvene dokumente, čineći putovanja bezbednijim i jednostavnijim.

Nosioci hrvatskih pasoša već sada mogu koristiti ove digitalne akreditive na aerodromu Zagreb, a očekuje se da će se digitalni pasoši širom sveta sve više usvajati, pružajući putnicima kombinaciju praktičnosti i sigurnosti.

Druga strana priče

Digitalni pasoši imaju svoje prednosti i nedostatke, a mišljenja o njima se razlikuju. Tako recimo stručnjaci izražavaju zabrinutost u vezi sa sigurnošću digitalnih pasoša. Kako se radi o elektronskim dokumentima, postoji potencijal za hakovanje ili zloupotrebu informacija koje se nalaze u digitalnom pasošu, povrede privatnosti, nejednake dostupnosti, zavisnosti od tehnologije.

Kritičari takodje tvrde da digitalni pasoši mogu ugroziti privatnost pojedinaca jer se prikupljaju i čuvaju elektronski podaci o putnicima. Postoji zabrinutost da bi ovi podaci mogli biti zloupotrebljeni ili neovlašćeno korišćeni. Oni napominju da digitalni pasoši takodje zahtevaju od putnika da poseduju odgovarajuću tehnologiju, uključujući pametne telefone i pristup internetu. To može otežati putovanje osobama koje nemaju pristup ovim resursima.

Tehnički problemi, kao što su kvarovi mobilnih uređaja ili problemi sa softverom takođe su neke od stvari na kojima stručnjaci upozoravaju, jer mogu izazvati poteškoće tokom putovanja, posebno ako se putnik oslanja isključivo na digitalni pasoš. Implementacija digitalnih pasoša može povećati zavisnost ljudi o tehnologiji, što može imati svoje nedostatke ako dođe do tehničkih poteškoća ili kvarova.

Neki politički i građanski aktivisti protiviti se već godima digitalnim pasošima zbog zabrinutosti oko mogućnosti praćenja ili kontrole građana putem ovih uređaja.

Izvor: PressSerbia/FlyNaissus

PRess Serbia