Booking.com
Društvo News

DETALJNA PRAVILA ZA POČETAK ŠKOLE: Koji su propisi za toalete, a šta se dešava sa učenicima koji imaju simptome

BEZ MOBILNIH TELEFONA! Mnoge zemlje uvele novo pravilo za đake, a da li će i Srbija?

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je osnovnim školama u Srbiji uputstvo za organizaciju i realizaciju obrazovno vaspitanog rada u školskoj 2020/2021. godini.


Sve škole imaju rok do ponedeljka, 24. avgusta da dostave svoj operativni plan organizacije i realizacije nastave nadležnoj školskoj upravi na saglasnost.

U Uputstvu Ministarstva do detalja je školama objašnjeno kako đaci, učitelji i nastavnici treba da se ponašaju pre i pri ulasku u školu, tokom boravka na časovima, šta se radi između časova, kako deca treba da se ponašaju prilikom odlaska u toalet, a kako kada užinaju, kao i ko im obezbeđuje hranu.

Takođe, u svakom trenutku broj dece u školi ne sme da prelazi 50 odsto.

Inače, prvi školski dan biće posvećen predavanjima i diskusijama na temu prevencije od korona virusa.

Ova školska godina, razlikovaće se od mnogih, ako gledamo održavanje nastave. Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, ali će se ukoliko ima više od 15 đaka po odeljenju, deliti u dve grupe.

Učenici od 5. do 8. razreda imaće kombinovanu nastavu – u školi i onlajn, odnosno nastavu na daljinu.

DEFINITIVNA ODLUKA: Evo kako će u školama od septembra biti organizovana nastava
Foto: Pixabay

Organizacija onlajn nastave 

Časovi će se prikazivati na RTS 2 i RTS 3, prema unapred određenom rasporedu i satnici.

Učenici 5.  razreda pratiće nastavu na RTS 2 od 8 sati, i imaće dnevno 3 časa, dok će se nastava za učenike od 6. do 8. razreda imitovati na RTS 3, takođe, od 8 sati. Učenici 1. do 7. razreda imaće dnevno do 3 časa, a a osmaci – četiri.

Iako će učenici od 1. do 4. ići u školi, i za njih je spremljena onlajn nastava, i ona će se emitovati putem multimedijske internet platforme RTS planeta.

Nastava u školi

Kada je reč o nastavi u školi, svaka škola ima automoniju da sama utvrdi vreme početka časova i izvrši vremensku organizaciju časova na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou. Ono što važi za sve škole jeste da broj učenika koji istovremeno boravi u školi ne sme da pređe 50 odsto od ukupnog broja.

Svako odeljenje mora da ima svoju učionicu, odnosno, tokom malog odmora nema promene učionica i kabineta, osim ako je to neophodno zbog specifičnosti predmeta i posebne opreme.

Za učenike od 1. do 4. razreda nastava se organizuje svakodnevno u školi

– Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 15, ono se deli u dve grupe. Grupe dolaze u dva definisana termina, na primer od 8 sati, i od 10.45. Učenici jedne grupe imaju do 4 časa dnevno. Časovi traju po 30 minuta. Pauza između prve i druge grupe je 20 minuta, i ona služi za čišćenje i provetravanje učionica i svih drugih prostora – navodi se u Stručnom uputstvu.

Svi časovi se organizuju u školi, i napolju na otvorenom kada god je to moguće.

KAKO ODABRATI NAJBOLjU MASKU: Postoje četiri vrste, doktorka objasnila koja kako štiti
Foto: Pixabay

Učenici od 5. do 8. razreda

Ako škola ima prostor i kadar, nastava se organizuje svakodnevno u školi. I u ovom uzrastu važe pravila na podelu na dve grupe ukoliko u odeljenju ima više od 15 đaka, i za njih važi trajanje časova od 30 minuta. Razlikuje se samo što u ovom uzrastu učenici jedne grupe imaju do 5 časova.

Sve ostalo je isto kao i za niže razrede.

Kombinovani model

U školama gde ne postoji mogućnost da se za sve od 5. do 8. razreda održi nastava u školi, nastava će se odvijati po kombinovamom modelu.

– Učenici 5. i 6. razred u toku nedelje ići će u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a učenici 7. i 8. razreda utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi se rotiraju. Kada đaci ne idu u školu, imaju onlajn nastavu na daljinu putem Javnog servisa Srbije – objašnjava se u Stručnom uputstvu.

I u ovom kominovanom modelu učenici se dele na dve grupe, časovi im, takođe, traju po 30 minuta, i imaju do 5 časova.

Nastava za učenike na kućnom ili bolničkom lečenju

Škola može da organizuje rad i sa decom koja su na dužem kućnom ili bolničkom lečenju. Za učenike koji zbog zdravstvenih problema ili hroničnih bolesti ne mogu da pohađaju nastavu duže od 3 nedelje, nastava se organizuje kod kuće, odnosno u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leči.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Telegraf

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia