Booking.com
Početna » News » Dermatolog otkriva: Pet pogrešnih navika koje uništavaju kosu – Evo kako da je pravilno negujete!
News

Dermatolog otkriva: Pet pogrešnih navika koje uništavaju kosu – Evo kako da je pravilno negujete!

Prirodan način koji bi mogao da vam pomogne da smanjite opadanje kose

Neadekvatno pranje i sušenje kose, kao i frizure koje tokom leta često nosimo, mogu da budu pogubne po lepotu vlasi. Ovo je pet pogrešnih navika koje uništavaju kosu.


 

Na društvenoj mreži “TikTok” dermatolog Amna Adel iz Londona često deli savete iz oblasti za koju je specijalizovana, učeći pratioce kako da brinu o našem najvećem organu – koži.

Ona takođe deli i video-zapise o raku kože i promenama mladeža kako bi podigla svest o simptomima.

U novim snimcima dr Adel govorila je o navikama koje uništavaju kosu, a koje mnoge od nas redovno praktikuju.

  1. Izbegavajte punđu i rep

Kad nam kosa nije savršeno čista ili isfenirana, najčešće pribegavamo dvema firzurama – ili skupimo kosu u rep ili napravimo punđu. To je, objašnjava dermatolog, velika greška.

– Povlačenje kose i povlačenje folikula dlake može da dovede do trajnog gubitka kose – upozorava dr Adel i dodaje da vezivanje kose u rep, kao i pravljenje čvrste pletenice ili punđe ne bi trebalo da bude česta praksa.

  1. Suvi šampon

Nepravilno nanošenje suvog šampona može da ošteti kosu.

– Kad stavite suvi šampon, ostavite ga da odstoji neko vreme, nemojte ga odmah uklanjati iz kose. Šamponu je potrebno više od desetak sekundi da “pokupi” višak ulja – podseća dr Adel.

  1. Zaštitni faktor i na skalpu

Kad dođu topli dani, malo je onih koji će se setiti da sredstvo sa zaštitnim faktorom nanesu na skalp.

– Ne zaboravite da je vaša koža glave takođe iziskuje zaštitu od sunca. Ne biste verovali kolika je količina oštećenja od sunca i karcinoma kože koje sam videla uz razdeljak. Zato se pobrinite da zaštite kožu glave nanošenjem zaštitnog faktora u spreju – apeluje dermatolog.

  1. Ne trljajte mokru kosu peškirom

Ovo je greška koju pravi gotovo svaka žena – čim opere kosu, istrlja je peškirom kako bi eliminisala višak vode.- Kad je tako mokru istrljate peškirom, dodatno je lomite i oštećujete. Umesto toga protrljajte kosu peškirom od mikrovlakana. Tako ćete apsorbovati višak vlage, a nećete oštetiti vlasi.

  1. Šampon je samo za kožu glave

Kad pere kosu, većina žena stavlja veću količinu šampona ne samo na kožu glave, već i na kosu. Dr Adel podseća da će šampon “odraditi posao” i ukloniti nečistoće sa kose dok se tokom pranja prirodno bude spuštao niz vlasi.

Ona, takođe, savetuje da uvek koristite šampon sa balzamom i objašnjava zašto:

– Ovo pomaže u zatvaranju kutikule kose, pa će vlasi biti sjajnije. Takođe pomaže da kosa postane jača i pruža zaštitu od UV zraka.

(sd.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia