Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Reč psihologa

Danas vas sve nervira?

Da li možete da napravite razliku između sociopate i psihopate?

Danas vas sve nervira? Razlog za to je vrlo jednostavan.


Svako od nas ima taj dan kada se, bez nekog očiglednog razloga, probudi nervozan i svi ga nerviraju. Nama razlog možda nije očigledan, ali naučnici tvrde da je nedostatak sna razlog za to što biste se najradije izvrištali na svakoga ko vas pogleda.

Dok neki smatraju da je sasvim logično to što smo nervozni kada se ne naspavamo, naučnici ističu da se odavno vodi debata da li je manjak sna stvarno krivac za osećaj besa ili zapravo bes ometa ciklus sna. Da bi stali na kraj ovoj debati, naučnici su regrutovali grupu učesnika i podelili ih u dve grupe: jedna grupa je nastavila da spava kao inače, a drugoj je san bio ograničen na dva do četiri sata tokom dve noći.

Prva grupa je spavala u proseku oko sedam sati, dok jeprosek druge grupe bio oko četiri, četiri i po sata. Da bi rangirali bes,učesnici su nakon toga u laboratoriji bili izloženi takozvanoj braon buci (kojizvuči kao šuštanje vode), a zatim su slušali oštriju belu buku (poput statičnogsignala).

Profesor psihologije na Univerzitetu u Ajovi dr Zlatan Križan, jedan od autora studije, objašnjava da ovi neprijatni zvuci mogu da izazovu osećaj besa, što se i desilo kod druge grupe koja je bila neispavana.

“Generalno, bes je viši kod onih koji nisu dovoljno spavali. Mi smo u laboratoriji manipulisali zvukom za ovaj zadatak, i očekivano, ljudi su prijavili više besa što je buka bila neprijatnija. Kada nisu dovoljno spavali, prijavili su više besa, bez obzira na buku”, objašnjava dr Križan.

Eto, sledeći put kada vas svi budu nervirali, a da za tonema neki razlog, bilo bi dobro da malo odspavate… bićete mnogoraspoloženiji.

(mondo.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia