Booking.com
Početna » FAKT » DA SE UGLEDAMO NA SUSEDE: VREME JE DA I SRBIJA DOZVOLI ISTOPOLNA PARTNERSTVA!
FAKT

DA SE UGLEDAMO NA SUSEDE: VREME JE DA I SRBIJA DOZVOLI ISTOPOLNA PARTNERSTVA!

DA SE UGLEDAMO NA SUSEDE: VREME JE DA I SRBIJA DOZVOLI ISTOPOLNA PARTNERSTVA!

Organizacija za lezbejska ljudska prava LABRIS izdala je saopštenje u kojem je pozdravila izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u susednoj Crnoj Gori


“Čestitamo svim aktivistima i aktivistkinjama na višegodišnjoj borbi da dođe do izglasavanja ovog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u crnogorskom parlamentu. Iako ovaj Zakon ne predviđa mogućnost starateljstva ili usvajanja dece, prava istopolnih parova u Crnoj Gori će u velikoj meri biti izjednačena sa pravima heteroseksualnih parova. Bez obzira da li su crnogorske vlasti ovom odlukom želele da učine korak napred ka članstvu u Evropskoj uniji, svakodnevni život LGBTI osoba od sada će biti znatno unapređen. Model zakona smo poslali nadležnim institucijama, ali do danas nas niko nije kontaktirao. Nažalost, svih ovih godina nismo naišli na razumevanje nadležnog ministarstva, odnosno Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje po svemu sudeći nije zainteresovano da obezbedi prava čitavom jednom delu populacije koji živi u Srbiji i redovno plaća poreze i ispunjava druge obaveze prema državi, kažu iz Labrisa uz apel vladi Srbije da i u toj instituciji postupe onako kako su to učinile institucije Crne Gore:

-“Nadamo se da će usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori biti podsticaj Vladi Srbije da shvati neophodnost usvajanja Zakona o građanskom partnerstvu i značaj jednakog tretmana svih svojih građana i građanki. Pogotovo što se na čelu Vlade Srbije nalazi Ana Brnabić, autovana lezbejka, koja, nažalost, još uvek nije iskoristila svoj položaj da unapredi prava LGBTI osoba u našoj zemlji. S druge strane, iako je premijerka privilegovana u brojnim aspektima, i ona živi u zakonski nepriznatoj zajednici sa svojom partnerkom i odgaja dete kojem po zakonu ove države ne može da bude roditelj. Stoga, pozivamo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Vladu Srbije da iniciraju usvajanje zakona koji bi regulisao istopolna partnerstva u našoj državi čim se formira novi saziv Skupštine Republike Srbije”, kaže se između ostalog u saopštenju Labrisa.
PRessSerbia.com

Foto: PIXABAY

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia