Booking.com
Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Da li znate zašto je toaletni papir mahom bele boje?
Zanimljivosti

Da li znate zašto je toaletni papir mahom bele boje?

Da li znate zašto je toaletni papir mahom bele boje?

Toaletni papir najčešće je bele boje, no jeste li se ikada pitali zašto je to tako?


Prvo, važno je razumeti kako se proizvodi toaletni papir.

Toaletni papir se proizvodi od celuloznih vlakana koja dolaze ili direktno iz drveća ili od recikliranog papira, navodi hemičarka Džesika Kert.

Vlakna se mešaju sa vodom kako bi se dobila kaša. Proizvodnja toalet papira ima dva osnovna dela: izrada sirovog papira i njegovo pretvaranje u krajnji proizvod koji kupujete u trgovini, objašnjava Dejvid Oltmir, konsultant koji radi sa fabrikama za proizvodnju toaletnog papira u SAD.

Proizvođači izbeljuju drvenu pulpu vodikovim peroksidom ili hlorom kako bi ona postala bela. Ovaj postupak izbeljivanja više je od pukog estetskog procesa. Naime, tako se uklanja i sastojak poznat kao lignin, pri čemu se omekšava papir, prenosi novi.ba.

Ket napominje da su celulozna vlakna takođe prirodno bela. Međutim, “lepak” koji ih povezuje je smeđe boje koja se gubi zahvaljujući izbeljivaču.

Dakle, nije nužno samo proces, već je i sirovina ta koja čini toaletni papir belim. Nadalje, ako se toalet papir proizvodi od recikliranog papira, onda se najčešće koristi kancelarijski otpad ili papir za pisce, koji je u osnovi već bele boje.

Bela boja toaletnog papira više je konvencionalna nego funkcionalna budući da toaletni papir ne mora nužno biti bep da bi bio mekan i upijajući.

Ipak, postoje i razne vrste toaletnog papira u nekoj drugoj boji, no Oltmir navodi da toaletni papir u boji povećava troškove proizvodnje rolni.

Većina toaletnog papira u Severnoj Americi je beo zbog preferencija potrošača, navodi Ketrin i dodaje da je situacija drugačija u Južnoj Americi i Evropi, gde toalet papir može i u raznim bojama.

Foto: Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ Prva.rs

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia