Booking.com
Početna » Lifestyle » Da li je thai-chi savršena vežba za vas?
Fitness Lifestyle

Da li je thai-chi savršena vežba za vas?

Ako tražite način vežbanja slabijeg intenziteta, ali opet izazovan i veoma dobar za vaše zdravlje, možda je thai-chi ono što tražite.


 

Mnoga istraživanja su pokazala da thai-chi može biti veoma korisna komponenta u borbi protiv mnogih zdravstvenih stanja uključujući artritis, slabe kosti, rak dojke, srčana obolenja, probleme sa spavanjem ili Parkinsonovu bolest.

Za razliku od mnogih konvencionalnih načina vežbanja thai-chi može da se prilagodi svim ljudima pa čak i onima vezanim za invalidska kolica ili onima koji se oporavljaju od neke teške povrede.

 Kako izgleda thai-chi?

Ovaj način vežbanja se sastoji od serije pokreta koji izgledaju kao niska bisera. Neki ljudi ove pokrete nazivaju pozama što je potpuno pogrešno jer su poze statične, a thai-chi je veoma dinamičan. Bez kretanja thai-chi ne bi postojao. Kada se spoje svi pokreti dobije se određena forma, neke forme ove vežbe su spore dok su neke veoma brze i dinamične. Tokom izvođenja ovih pokreta telo se kreće u skladu sa ljudskom strukturom, gravitacijom i inercijom.

Koliko dobro deluje na naše telo, thai-chi potpuno menja stanje duha i uma. Za vreme ove vežbe u sekundi nestaju sve bespotrebne misli i problemi koje su nam se vrzmali po glavi nekoliko trenutaka ranije i dolazimo u stanje potpune relaksacije sa mislima jedino na sledećem pokretu.

U thai-chiju postoje određeni nivoi vežbe. U početku fokus je na relaksaciji gornjeg dela tela, ispravno prebacivanje težine i učenju kružnih pokreta i stavova rukama. Kako se vaša sposobnost razvija tako i vežbe postaju sve zahtevnije. U vežbe mogu da se uključe čak i tradicionalno kinesko oružje kao što su ravni i savijeni mačevi, koplja, palice i duge motke, a one potpomažu jačanje, mobilnost, osetljivost, fleksibilnost i poboljšavaju rad nogu.

(lifepressmagazine/pixabay/youtube)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia