Booking.com
Lepota i zdravlje

Da li je plavo svetlo ekrana loše za nas?

Predugo sedenje i korišćenje telefona opasno po zdravlje!
Foto: Pixabay

Plavo svetlo je sve češća tema na internetu i u stručnoj javnosti. Samo, da li je svetlo ekrana je loše na nas? O tome se već neko vreme priča, a čini se i da su korporacije iskoristile priliku pa sve više proizvoda navodno štiti od negativnog uticaja.


 

Svakodnevna upotreba telefona i drugih uređaja sa ekranima izazvala je zabrinutost zbog štetnih efekata takozvanog „plavog svetla“. Već je potvrđeno da ono loše utiče na naš biološki ciklus i da može da izazove nesanicu, ukoliko se u ekran gleda neposredno pred sptavenj.

A sada se sumnja i na posledice po našu kožu, koja navodno brže stari.

Dermatolozi već godinama upozoravaju da su UVA ili UVB sunčevi zraci glavni faktor starenja kože. Pa, da li je tako i sa svetlom ekrana?

Plava svetlost je takođe deo elektromagnetnog spektra, ali u poređenju sa UV, ona je vidljiva, sa talasnim dužinama između 450-495 nanometara.

„Sunce je glavni izvor plave svetlosti, ali digitalni ekrani kao što su televizori, laptopovi i mobilni telefoni su dodatni izvori, kao i LED i fluorescentno osvetljenje“, kaže dermatolog dr Koni Jang.

Takođe, proučavanje plave svetlosti i njenih efekata na kožu je relativno novo, ali evo šta znamo do sada.

„Nedavne studije su pokazale da vidljiva svetlost (400-700 nm) (pored UV zraka) može da izazove hiperpigmentaciju“, rekao je dermatolog dr David Kim.

„Takođe je pokazano da je plavo-ljubičasto svetlo (415 nm) povezano sa više hiperpigmentacije nego crveno svetlo (630 nm). Druga studija je pokazala da plavo svetlo izaziva crvenilo i hiperpigmentaciju kod kože tipa III i više“, dodala je Kim.

Kim je takođe objasnila da plavo svetlo dovodi do povećane proizvodnje melanina, što može dovesti do hiperpigmentacije.

Dermatolog dr Hamdan Abdulah Hamed kaže da plava svetlost takođe može dovesti do drugih vrsta preranog starenja. „Plavo svetlo generiše reaktivne vrste kiseonika (neku vrstu slobodnih radikala) koje izazivaju oksidaciju i dovode do preranog starenja, finih linija, bora i neujednačene pigmentacije“, rekao je on.

“Plavo svetlo takođe može doprineti degradaciji kolagena i elastina”, dodao je Jang.

Ipak, ima i dobrih strana.

„Koristi se prvenstveno za lečenje stanja kože kao što su akne i prekancerozne ćelije kože izazivajući oksidaciju i na taj način uništavajući ove ćelije“, kaže Hamed.

(dominomagazin/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia