Booking.com
Lifestyle Travel Zanimljivosti

Da li je Mrtvo more zaista mrtvo?

Da li je Mrtvo more zaista mrtvo?

Da li ste se ikada zapitali žašto se jedno more na svetu zove Mrtvo? Izgleda da je priroda ovo svoje čudo dobro posolila. Neki ga nazivaju morem, a neki jezerom. Mi odgovaramo na pitanje: da li je Mrtvo more zaista mrtvo.


 

Naučnici tvrde da u nekom trenutku može i da nestane, zbog eksploatacije soli i zemljišta. Dok još postoji, hajde da zajedno otkrijemo po čemu je to ovo more drugačije od svih drugih na svetu i da li je zaista „mrtvo“.

Prvo da se prisetimo malo geografije. Mrtvo more se nalazi na jugozapadu Azije, između Palestine i Jordana. Ovo more (odnosno jezero, kako ga neki naučnici definišu) je najniža tačka na Zemlji. Na pojedinim mestima duboko je i preko 400 metara, što bi značilo da se dno Mrtvog mora nalazi na skoro kilometar ispod nivoa svetskog mora. Dugo je 82 kilometara i sadrži preko 30% soli, što znači da je voda 5 do 6 puta zasićenija solju, nego voda u okeanu ili u bilo kom drugom moru.

Ne uliva se u druge vode, dakle zatvoreno je more i sva voda koja uđe u njega, tu i ostaje. Jedina pritoka i otoka mu je reka Jordan i doline koje obično presušuju, ali se tokom zime napune vodom.

Zašto ovo more ima baš takvo ime? Naime, u njemu ne žive morski organizmi zbog povećanog saliniteta, budući da joni prisutni u soli izazivaju toksični pritisak u ćelijama i izvlače vodu iz njih. To dalje ubija ćelije biljaka i životinja i sprečava razmnožavanje ćelija gljiva i bakterija.

Međutim, Mrtvo more se ne smatra „u potpunosti“ mrtvim, a to duguje nastanjivanju samo najotpornijih bakterija, gljiva i algi nazvanih Dunaliela.

Da zaključimo: Mrtvo more nije dobilo svoj naziv po tome što u njemu nema života. Videli smo da u njemu žive mnogi različiti mikroorganizmi. Prema vladajućem verovanju, ime je dobilo kada je Bog poslao vodu na Sodomu i Gomoru i time uništio one koji žive u grehu.

No, kako god da je dobilo ime, Mrtvo more je vremenom postalo sve privlačnija turistička destinacija, a neki ga karakterišu i kao jedinstvenu banju na svetu. Privlači dosta turista zbog svog terapeutskog dejstva i jedino je mesto u kome je pomešano: toplo vreme cele godine, vazduh pun kiseonika, terapeutsko solarno zračenje, slano more bogato mineralima, svetski poznato mineralno blato i termomineralni topli izvori. Veruje se da njegova voda blagotvorno utiče na dijabetes, reumu i psorijazu. Međutim, ispijanje slane vode se ne preporučuje, jer može doći do gušenja i laringitisa. Takođe, minerali u ovom moru su jako delotvorni na ljudski organizam.

Postoje i mnoge zanimljivosti vezane za ovaj prirodni fenomen. Na primer, svima je poznata činjenica da se u Mrtvom moru ne može potonuti. Ne postoji mogućnost da se, hodajući, u vodu uđe, recimo do vrata, jer se telo samo diže iznad površine, a takođe ne bi smelo da se gleda pod vodom zbog visokog nivoa koncentracije soli, koja može da nanese ozbiljnu štetu očnoj duplji.

Još jedna zanimljivost je i ta da ovo more u kontinuitetu izbacuje na površinu prirodni asfalt, kojim su se služili Egipćani pri mumificiranju, a zbog ove pojave, stari Grci su ga nazivali „Asfaltno jezero“. Za kraj ćemo pomenuti i jednu legendu koja je takođe vezana za Mrtvo more. To je priča o Lotovoj ženi, koja se, pošto se neposlušno osvrnula i pogledala grešne gradove Sodomu i Gomoru, pretvorila u stub soli.

Možda se jednog dana, ako Mrtvo more izleči dovoljno ljudi, skine božija kazna sa ovog područja i ispuni proročanstvo proroka Jezekilja, koje tvrdi da će voda biti izlečena i postati pitka, i da će Mrtvo more jednog dana postati normalno jezero sa životom u sebi. Do tada, ako ne znate da plivate, sada znate koja je idealna destinacija za vaše sledeće letovanje!

(redinfoportal)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia