Booking.com
Lepota i zdravlje News

Da li je klima uređaj loš po zdravlje?

Nemojte čistiti KLIMA UREĐAJE dok traje pandemija!!

Mnogi smatraju da klima uređaj nije dobar za zdravlje, a evo šta o tome kažu stručnjaci.


Kada sunce napolju “prži” jedini način da se ne “skuvate” je da sedite u klimatizovanoj prostoriji. Međutim, neki kažu da je klima uređaj loš za zdravlje.

“Nije nužno loš po zdravlje”, kaže alergolog dr Kliford Baset.

Zapravo, kaže alergolog, klima može da bude dobra za one koji imaju alergiju na polen, vlagu, one kojima smeta zagađenje vazduha.

Dr Deniza Ferastoaru ističe da je važno da redovno čistite klima uređaj u skladu sa instrukcijama proizvođača.

“Ako to ne radite, ako ne promenite filter, sakupljena prašina, polen, buđ na filteru biće ispušteni u vazduh”.

Takođe, klima uređaji mogu da snize vlažnost vazduha, što je korisno za ljude koji imaju astmu ili su alergični na buđ, dodaje dr Baset.

“Leti je vlaga veliki problem za neke ljude. Ali, morate da čistite uređaj da se u njemu ne bi sakupila buđ”, dodaje lekar.

Oni koji žive u zgradama trebalo bi da budu posebno pažljivi, ističe dr Ferastoaru jer različiti alergeni – prašina, životinjske dlake – mogu putem ventilacije da se prenesu iz stana u stan. Ukoliko imate izražene alergijske reakcije u stanu, lekari savetuju da nabavite uređaj za prečišćavanje vazduha.

A šta je sa velikom razlikom između unutrašnje i spoljašnje temperature? Kada uđete znojavi spolja u hladnu prostoriju, kako to utiče na zdravlje?

U nekim velikim poslovnim zgradama, temperature su često niske (odnosno, dosta je hladnije u odnosu na spoljnu temperaturu) i to može da izazove neprijatan osećaj. Ali, stručnjaci kažu to nije štetno po zdravlje.

“Ljudsko telo je sposobno da se prilagodi temperaturi kojoj je izloženo”, kaže dr Ferastoaru.

Kada je reč o ljudima koji imaju nazalne alergije ili probleme sa sinusima, temperaturna promena ili vlažnost vazduha može da ih iritira, kaže dr Baset. Zbog te iritacije im curi nos, ali to nije strašno. Sa druge strane, “ljudi koji imaju hronične zdravstvene probleme, poput dijabetesa ili su povređivali kičmu, uzimaju određene lekove, ne mogu tako lako da se prilagode temperaturi”.

(mondo)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia