Booking.com
Početna » Entertainment » Slobodno vreme » Da li je dovoljno vežbati samo vikendom?
Fitness Lepota i zdravlje Lifestyle Slobodno vreme

Da li je dovoljno vežbati samo vikendom?

Vikend vežbači dugo su bili na udaru stručnjaka jer se verovalo da je bolje ne trenirati uopšte nego baviti se sportom neredovno.


Ali, nova studija Majo klinike pokazala je prednosti dizanja tegova čak i jednom nedeljno.

U studiji je učestvovalo 7400 odraslih od kojih je nakon četiri godine 15 posto razvilo metabolički sindrom. Reč je o grupi simptoma koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, uključujući i visok krvni pritisak, nivo šećera u krvi, trigliceride i holesterol.

Nakon što su isključili druge faktore povezane sa metaboličkim sindromom, poput pušenja, porodične istorije, telesnog indeksa, ustanovili su da ispitanici koji treniraju jednom nedeljno imaju 29 posto manju verovatnoću da razviju sindrom od onih koji uopšte nisu dizali tegove. Još zanimljivije, ustanovljeno je da oni koji su vežbali više nisu nužno zdraviji, dovoljno je dan ili dva nedeljno u teretani ili manje od sata dizanja tegova.

To znači da ćete sačuvati srce i ako idete u teretanu samo vikendom. Ali, tada rizikujete povrede mišića i zglobova, pa je idealno da trenirate tri puta nedeljno. Najefikasnija je, ipak, kombinacija treninga otpora i aerobnih vežbi.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia