Booking.com
Lifestyle Zanimljivosti

Da li je biološki predodređeno s kim ćemo se sprijateljiti?

prijateljica

Jeste li se ikada zapitali zašto ste se sa određenom osobom sprijateljili, dok sa drugom, ma koliko vremena provodili zajedno, nikako ne možete potpuno da se zbližite? Da li je biološki predodređeno s kim ćemo se sprijateljiti?


 

Iako bi moždana aktivnost ljudi prilikom reagovanja na razne pojave trebalo da bude različita, pa tako na primer, dve osobe imaju različite reakcije kada ugledaju neku životinju, istraživanja pokušavaju dokažu da to ipak nije slučaj. Naime, pretpostavka je da, što je bliži odnos među ljudima, to će i njihov mozak sličnije funkcionisati. Ne kaže se, na kraju krajeva, uzalud da smo sa prijateljima na istoj talasnoj dužini.

Tim neurologa pod rukovodstvom Karoline Parkinson sa Univerziteta u Los Anđelesu ispitalo je koliko se ovo mišljenje poklapa s biološkom realnošću. Oni su izdvojili 42 osobe iz grupe od 279 studenata. Svi oni su ispunili detaljnu onlajn˗anketu u kojoj su davali svoju procenu o tome koliko su bliski sa drugim studentima. Na osnovu ove ankete naučnici su sastavili sociogram u kome su dvosmerni odnosi jače bili označeni nego jednosmerni.

U svrhe istraživanja, koristili su posebnu metodu snimanja, takozvanu funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) da bi skenirali moždanu aktivnost ispitanika, dok su im prikazivali 14 različitih video˗zapisa. Teme ovih video˗zapisa su bile raznolike, od astronautskog pogleda na Zemlju, uticaja prehrambene industrije, fudbala, pa sve do azila za napuštene životinje. Rezultati ovih istraživanja su objavljeni u časopisu „Nature communicationsˮ. Dokazalo se da su ovi video˗zapisi aktivirali one centre u mozgu koji su ključni za motivaciju, učenje, obradu emocija i skladištenje sećanja. Ovakve reakcije su bile toliko očigledne da se uz njihovu pomoć moglo unapred odrediti koliko su dve osobe bliske. Tako su se slaba preklapanja u moždanoj aktivnosti odrazila kao slaba bliskost u sociogramu.

Do sada su istraživači govorili da pre svega slično godište, pol, ista etnička pripadnost i slično, doprinose sklapanju prijateljstava. Određene karakterne osobine i različiti aspekti genotipa mogu takođe imati uticaj. Nova istraživanja su ovom skupu faktora dodala i moždanu aktivnost. Naučnici tvrde da ovi rezultati u suštini govore o tome kako su prijatelji neverovatno slični u tome kako posmatraju svet oko sebe, kako ga razumeju i reaguju na njega.

Međutim, na jedno od ključnih pitanja i dalje nemamo odgovor: da li smo prijatelji sa ljudima koji reaguju na okolinu na isti način kao i mi, ili isto reagujemo zato što smo prijatelji? Ovaj problem podseća na staro pitanje da li je starija kokoška ili jaje, i da bi se na njega odgovorilo, potrebno je dalje istraživanje.

(redinfoportal)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia