Booking.com
Lifestyle Saveti

Čuvajte se ovih pet svađa u VEZI!!

Mnogo se svađate sa partnerom? Ne brinite, evo šta to govori o vašem odnosu...

Problemi u vezi i(li) braku neizbežni su i potpuno normalni, baš kao i svađe koje nastaju zbog dotičnih problema. Zato ne morate da se bojite glasne i žustre rasprave s partnerom jer ona ne mora biti znak da nešto ne valja s vašim ljubavnim odnosom. Upravo suprotno, svađe su ponekad korisne i znak su zdrave veze.


Ako nikada ne kažete jasno i glasno da se u nečemu ne slažete, ljutnja i zameranje potiskuju se i kasnije ispoljavaju u obliku osvetoljubivog ponašanja što može da oslabi vezu, upozorava Suzan Hitler, bračna savetnica iz Denvera.

Bez obzira na to o kakvom konfliktu se radi, partneri bi trebalo da znaju da vokalizuju svoje brige i želje, a onda i da smisle razuman plan pre nego što počnu da spavaju u odvojenim krevetima.

Proverite oko kojih tema se ponekad isplati posvađati u vezi ili braku.

1. Svađa o trošenju novca

Čak i najsložniji parovi upadnu u raspravu oko toga kako će trošiti svoj teško zarađen novac. Ovaj problem često je dublji od same činjenice da li možete sebi nešto da priuštite ili ne. Često je reč o svađi zbog drugačijeg sistema vrednosti, objašnjava Htler. Idući put kada vaš partner želi da kupi nešto, a vi se s tim ne slažete (ili obrnuto), proverite da li bi osoba koja se protivi kupovini trebalo nečega da se odrekne kako bi partner mogao da kupi željeni artikal.

Ako je odgovor da, isplanirajte budžet kako biste videli šta je izvodljivo. Ako možete da priuštite tu kupovinu, ali se vi ili vaš partner i dalje protivite, vreme je za dublji razgovor. Možda jedno od vas misli da je kupovanje određenih artikala nepotrebno bacanje novca. Razgovorom o tome možete da dobijete neku perspektivu i smislite kako dalje.

2. Svađa o seksu

Par koji nema seks ranjiv je par i kada postoji velika asimetrija u vašim željama, to je veliki problem, kaže Hitler. Ignorisanjem problem neće nestati. Morate da sednete i usaglasite se oko toga koliko ćete često voditi ljubav. Naravno, vođenje ljubavi nije matematika pa ne možete da odredite tačnu brojku, ali možete da poradite na tome da to bude češće. Ignorisanje ovog problema može dovesti do toga da jedan od partnera započne preljubničku vezu.

3. Svađa o ljutnji

Ako je jedna osoba odrasla u porodici u kojoj je uobičajen obrazac ponašanja bio da se iskali ljutnja, a zatim zaboravi, a druga u porodici u kojoj su se povišeni glasovi izbegavali po svaku cenu, u toj vezi tenzije će biti neizbežne, objašnjava Hitler i savetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni. Pokušajte da shvatite zašto ste toliko ljuti i pronađite način kako da izrazite te osećaje bez velike eksplozije. Ljutnja je znak da morate stati i ako je osetite, uzmite pauzu, kaže Hitler.

4. Svađa o ulozi roditelja u vašem zajedničkom životu

Da li vašeg partnera izluđuje kada vaša majka nazove tokom ručka svake nedelje? Izbacuje li vas iz takta kada njegovi roditelji dan pre jave da sutra dolaze u posetu – i da planiraju da ostanu tri nedelje? Vreme je da postavite neke granice. Možda nemate jednake pojmove o tome šta je u redu, a šta ne, ali morate da razgovarate o tome i poštujete partnerove stavove. Ključ je u tome da nikada ne kritikujete jedno drugo, kao ni partnerovu porodicu, ističe Hitler.

5. Svađa o kućnim obvezama

Jedan od razgovora koje svaki par mora da obavi jeste kako ćete podeliti kućne poslove, poput stavljanja veša u mašinu, pranja sudova i šetanja psa.

“Kod mene je dolazio par koji se užasno svađao zbog prljavog suđa. On je stalno govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperi. Njegovu suprugu to je izluđivalo”, kaže Hitler.

Razgovarajte o tome ko će kada obavljati pojedine kućne poslove i držite se rasporeda kako biste u vezi sačuvali sreću i mir.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia