Pasulj, sočivo, leblebije predstavljaju vrlo važan izvor biljnih proteina. Pored proteina, sadrže neznatnu količinu ugljenih hidrata, kao i polinezasićnih masti. Po rečima stručnjaka, pasulj i grašak pomažu i u kontrolisanju krvnog pritiska i nivoa triglicerida u krvi.

Sočiva, pasulj, leblebije– prednosti:

– Biljni proteini se lakše asimiluju od životinjskih, pa stoga ne opterećuju jetru.

– Vlakna i soli koji se nalaze u mahunarkama oslobađaju krv od višk masti i pomažu kod smanjena holesterola.

– Zahvaljujući celulozi koju sadrže pospešuju ćišćenje organizma i sprečavaju zatvor.

Leblebije pomažu kod visokog nivoa triglicerida. Među mahunarkama, one su najkaloričnije. Sadrže skrob, vitamine, masne kiseline, ali i saponine koji pomažu kod smanjenja triglicerida i holesterola. Osobe koje boluju od gastrointestinalnih bolesti moraju obratiti posebnu pažnju.

Pasulj snižava pritisak. Sadrži najmanje proteina od ostalih mahunarki. Najnovija istraživanja su otkrila da redovna konzumacija pasulja poboljšava pritisak.

Pravilna priprema mahunarki

Međutim, mnogi se žale na nadutost i nadimanje u stomaku nakon obroka koji sadrži mahunarke. Ukoliko se ne poštuje tačna procedura pripreme i kuvanja, njihova konzumacija može izazvati probleme sa varenjem i nadimanje.

Ukoliko kupljene mahunarke nisu vec oljuštene, neophodno je potopiti ih 12-24 sati. Na taj način se smanjuje vreme koje je potrebno za kuvanje, kao i svarljivost. Potapanjem se gube i neke supstance poput fitinske kiseline. Voda za potapanje, koja se menja 1-2 puta, ne sme se koristiti za kuvanje. Nije poželjno dodavati so ni tokom potapanja, ni tokom kuvanja, jer so može da stvrdne omotač semena. Kako bi se izbegla preterana nadutost, obrok se može početi laganijim namirnicama (sočiva) ili mahunarkama u formi pirea.

Odlične su i za mršavljenje

Mahunarke, naročito sočiva, leblebije i pasulj smatraju se  najpogodnijim namirnicama za smanjenje obima struka. Ovaj podatak je posebno dragocen sada kada je leto na pomolu, pa se svi trudimo da izgledamo što bolje u kupaćem kostimu.

Mahunarke imaju raznoliko dejstvo na organizam: pozitivno utiču na krvotok, regulišu intestinalnu floru, sprečavaju kolitis, smanjuju nivo masnoće u krvi. Dalja istraživanja su utvrdila da dve porcije mahunarki dnevno mogu doprineti smanjenju obima struka. Sudeći po rečima naučnika, ukoliko su mahunarke deo svakodnevne ishrane, obim struka se može smanjiti za oko 3 cm.

Recepti

Čorba od sočiva

Potrebno je:

1 šolja sočiva po vašem izboru

Iseckano miksovano povrće

Dva krompira

1 iseckani crni luk

Maslinovo ulje

Bujon

Crveni pesto

Biber

Priprema:

1. Zagrejte ulje na tiganju i izdinstajte luk

2. Dodajte sočivo, pesto, krompire i bujon i kuvajte nekoliko minuta.

3. Dodajte povrće i sačekajte da provri.

4. Prekrijte i ostavite da se krčka oko 40 minuta.

5. Izmiksajte kada se smesa ohladi.

6. Začinite i poslužite.

Salata sa pasuljem na kosovski način

Potrebno vam je:

500 grama pasulja tetovca

5 suvih (ljutih) paprika

2 čena belog luka

ulje

sirće

so

Priprema:

1. Stavite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao.

2. Skuvajte ga, a u međuvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte.

3. Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.

(yumama)