Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Činjenice o menstruaciji koje možda niste znale!

Često same pogoršavate simptome tokom "onih dana" i to ovim navikama!

Uprkos činjenici da većina žena dobija menstruaciju svakog meseca, ona je i dalje misteriozan fenomen.


Mnoge dame znaju otprilike kada će je dobiti i kako da se tada ponašaju, ali uvek možete naučiti još o načinima kako naše telo funkcioniše.

Evo nekih činjenica o menstruaciji koje možda niste znale.

 

Dužina ciklusa varira od meseca do meseca

Prosečan ciklus traje oko 28 dana, ali normalno je sve između 21 i 35 dana. Kada računate dužinu svog ciklusa, prvi dan je zapravo prvi dan kada dobijete menstrualno krvarenje, a poslednji, pre nego što dobijete narednu menstruaciju.

Vreme od prvog dana ciklusa do ovulacije može trajati od jedne do tri nedelje, dok u drugoj fazi, posle ovulacije traje oko 14 dana kod svih.

Normalno je da vam dužina ciklusa varira od meseca do meseca – stres i ishrana u tome igraju značajnu ulogu.

Standardan lek za neredovne i teške cikluse su kontracepcijske pilule.

Neke žene osećaju da ovuliraju

Ovulacija koja traje jedan ili dva dana zapravo je faza u ciklusu kada jajnik otpušta jednu jajnu ćeliju zbog oplodnje. Blage promene mogu se desiti pre ili u toku ovulacije, poput osetljivosti grudi i rasta telesne temperature, kao i pojačanog sekreta, što je prirodni način našeg tela da se pripremi za oplodnju.

Dok neke dame ne primećuju nikakve promene, druge mnogo intenzivnije doživljavaju ovulaciju. Neke žene osećaju bol u donjem delu stomaka.

Naime, nešto pre ovulacije uz pomoć estrogena formira se opna u tkivu jajnika. Posle otpuštanja, ta opna puca i tečnost se oslobađa u trbušnu duplju. Neke žene to i te kako osećaju.

Menstrualni grčevi ne zahvataju samo stomak

Žene koje osećaju bol u donjem delu leđa i gornjem delu noge tokom menstrualnog krvarenja mogu se uplašiti i pomisliti da im se događa nešto neobično. Nema razloga za strah.

Naime, ako vas nešto iritira na jednoj strani, recimo, u stomaku, bol možete osećati i na drugoj (leđima, naprimer).

Menstrualni grčevi drugačije se osećaju nego ostali, jer su tupi. To je zbog toga što je materica, kao i bešika i arterije, građena od glatkog mišićnog tkiva.

Seks neće ublažiti menstrualne grčeve

Nije istina da će vam seks olakšati menstrualne grčeve. Naprotiv! Orgazam kao i preduboko prodiranje penisa čak mogu da ih podstaknu.

Takođe, sperma sadrži određene supstance koje stimulišu porođaj i uzrokuju materične kontrakcije. Muškarcima ste privlačnije u periodu ovulacije

Jedna studija otkrila je da su muškarci zainteresovaniji za žene kada one ovuliraju. Ispitanici su imali zadatak da omirišu majice koje su nosile žene u vrhuncu ciklusa.

Nivo testosterona ispitanika podizao se značajno više dok su mirisali majice žena koje ovuliraju, nego onih koje su u nekoj drugoj fazi ciklusa.

Ova otkrića ukazuju da muškarci podležu biološkoj potrebi da imaju odnos sa ženom koja ovulira. Štaviše, mnoge žene tvrde da im se libido povećava u toku tih dana, a istraživanja su pokazala i da se ponašaju izazovnije.

Godinu dana traje stabilizovanje ciklusa posle prestanka uzimanja pilula

Pilule za kontracepciju unose dozu veštačkih hormona koji podražavaju one koje telo prirodno proizvodi. Jedan od načina na koji ovi hormoni sprečavaju trudnoću je i potiskivanje ovulacije koje privremeno vaš prirodni ritam stavlja van ravnoteže.

Kada prestanete da pijete pilulu, vaš ciklus će se vratiti u normalan kolosek, ali će mu za to trebati nešto više vremena. Naprimer, iako se može desiti da zatrudnite odmah posle prestanka uzimanja pilule, većina lekara savetovaće vam da sačekate da se ciklus vrati u normalu.

Isto važi i prilikom dijagnostikovanja stanja vezanih za menstruaciju. Lekari će sačekati i do šest meseci od prestanka uzimanja pilule, pre nego što počnu da traže uzrok poremećaja u ciklusu.

Postoje prirodni lekovi protiv PMS-a

Čokolada nije jedino rešenje kada padnete u predmenstrualni očaj. Neki vitamini i minerali olakšavaju PMS, pa pitajte lekara koje od njih treba da uzimate.

Studije su orkrile da kalcijum može ublažiti grčeve, a vitamin D popraviti raspoloženje. Magnezijum olakšava bolove u mišićima i nervozu, a vitamini B kompleksa pomažu da se smanje bolovi prilikom dobijanja menstruacije.

Na posletku, mnogi biljni čajevi smanjuju efekte PMS-a.

Šanse da dobijete gljivičnu infekciju se smanjuju tokom menstrualnog krvarenja

Ako često patite od gljivičnih infekcija, verovatno ste primetili da se ne pojavljuju u toku menstualnog krvarenja. To se događa zbog toga što menstrualna krv podiže PH vrednost vagine i čini mogućnost inficiranja otežanom.

Ipak, viša PH vrednost zajedno sa hormonalnom neravnotežom, može doprineti bakterijskim infekcijama tokom menstruacije što za rezultat ima neprijatni „riblji“ miris. Ako primetite ove simptome, posetite lekara.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia