Booking.com
Početna » Entertainment » Bioskop » Ciklus “Istorija vojvođanskog filma” u Abaziji
Bioskop Entertainment Kultura

Ciklus “Istorija vojvođanskog filma” u Abaziji

Ciklus "Istorija vojvođanskog filma" u Abaziji

Ciklus pod nazivom „Istorija vojvođanskog filma“ posvećen preduzeću Neoplanta film kao najreprezentativnijoj, najproduktivnijoj i najuspešnijoj filmskoj kući u Vojvodini u periodu od 1966. do 1986. godine, biće otvoren u ponedeljak, 16. decembra u 18.00 u bioskopu Abazija na Paliću.


Tokom svog delovanja Neoplanta film snimila je preko 200 filmova, od kojih 13 dugometražnih igranih i 173 dokumentarna, kratka i animirana filma među kojima su dela nekih od najvažnijih filmskih stvaralaca jugoslovenske kinematografije uključujući Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Branka Bauera, Miroslava Antića, Veljka Bulajića, Karpa Aćimovića Godine i drugih autora.

U renoviranom galerijskom prostoru Abazije biće izložena i zbirka filmskih plakata najznačajnijih ostvarenja Neoplanta filma, a izložbu će otvoriti reditelj, scenarista i jedan od vodećih figura domaće kinematografije – Želimir Žilnik. Posle otvaranja izložbe prikazaće se Žilnikov film RANI RADOVI (1969) nagrađen Zlatnim medvedom za najbolji film u Berlinu, kao i jedan od najskupljih filmskih projekata u Jugoslaviji – VELIKI TRANSPORT (1983) u režiji Veljka Bulajića.

Sledeće nedelje, u ponedeljak, 23. decembra od 18.00, prikazaće se film pesnika, reditelja i scenariste Miroslava Antića DORUČAK SA ĐAVOLOM (1971) i od 20.00 film TROFEJ Karolja Vičeka, prema scenariju Ferenca Deaka, koji je nagrađen Zlatnom arenom za najbolji film u Puli 1979. godine.

Program “Istorija vojvođanskog filma” se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom u Beogradu.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ponedeljak, 16.12.2019. 

18:00     OTVARANJE IZLOŽBE FILMSKIH PLAKATA, FOTOGRAFIJA I FILMSKIH MATERIJALA NEOPLANTA FILMA

18:30     RANI RADOVI – Želimir Žilnik (SFRJ, 1969)

87 min, 35 mm, crno-beli

Režija: Želimir Žilnik

Scenario: Želimir Žilnik, Branko Vučićević

Dodatni dijalozi: Karl Marks i Fridrih Engels

Kamera i montaža: Karpo Aćimović Godina

Uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Čedomir Radović, Marko Nikolić, Slobodan Aligrudić

Produkcija: Avala Film, Beograd, Neoplanta film, Novi Sad

“Zlatni medved” za najbolji vilm na festivalu u Berlinu 1969

“Rani radovi” na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. u Beogradu: tri mladića i devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice. U želji da “promene svet”, nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike, da “probude svest” ljudi, da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bedom, ali i sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Bivaju i hapšeni.

20:00     VELIKI TRANSPORT – Veljko Bulajić (SFRJ, 1983)

134 min, 35mm

Scenario: Donald R. Boyle, Veljko Bulajić, Arsen Diklić

Kamera: Dušan Ninkov

Muzika: Vladimir Kraus-Rajteric, Miljenko Prohaska

Uloge: Džems Frensiskus, Stiv Rejlsbek, Robert Von, Edvard Albert, Džozef Kampanela, Helmut Berger, Velimir Bata Živojinović, Mira Banjac, Ljiljana Blagojević, Olivera Marković, Zvonko Lepetić…

Jedan od poslednjih partizanskih spektakala snimljenih u bivšoj Jugoslaviji.

Radnja se temelji na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata, kada je Glavni štab narodnooslobodilačke vojske Vojvodine odlučio da iscrpljenim brigadama u Bosni uputi pojačanje od preko hiljadu mladića i devojaka, dobrovoljaca, a sa njima hranu, odeću i sanitetski materijal.

Tada, u proleće 1943. godine, širokom vojvođanskom ravnicom kroz obruče i zasede, preko reka i pruga, na put dug trista kilometara, krenula je nepregledna kolona nazvana „veliki transport”.

Ponedeljak, 23.12.2019.

18:00     DORUČAK SA ĐAVOLOM – Miroslav Antić (SFRJ, 1971)

87min, 35mm

Scenario: Miroslav Antić

Kamera: Petar Latinović

Uloge: Velimir Bata Živojinović, Mira Stupica, Dragomir Bojanić Gidra, Mira Anđelković

Produkcija: Neoplanta film, Novi Sad

Tema filma je kolektivizacija u Vojvodini pedesetih godina, otkupi u selima posle II svetskog rata. Povodom filma, Antić je izjavio: Meni je veoma stalo da dokažem da Vojvodina nije samo Lala sa parčetom hleba i slanine u ruci! Ti, ljudi, Vojvođani, sudarili su se na ovom tlu sa dvema nevoljama, pre svega, sa prirodom i sami sa svojim uverenjima… Ja ne pravim film o otkupu, nego mi je otkup samo okvir, a slika su ljudi. Ne pravim film ni o poplavama iako su i one svojevrsni okvir. Na jednoj strani je priroda, na drugoj čovek…”

20:00     TROFEJ – Karolj Viček (SFRJ, 1979)

97 min, 35mm

Scenario: Ferenc Deak, Karolj Viček

Kamera: Dušan Ninkov

Montaža: Olga Skrigin

Scenografija: Ištvan Hupko

Muzika: Mladen i Predrag Vranešević

Uloge: Stojan ‘Stole’ Aranđelović, Eva Ras, Slobodan Dimitrijević, Laslo Pataki, Tanja Bošković

“Zlatna arena” za najbolji film u Puli 1979.

Kada su socijalne razlike u našem društvu dostigle tačku koja se više nije mogla tolerisati, osnovane su komisije za ispitivanje porekla imovine. Za predsednika jedne takve komisije imenovan je stari borac, inače čuvar u lovištu za visoku divljač, u čemu ima i izvesne simbolike. Kroz rad ove komisije, prikazani su i neki autentični slučajevi koji su bili predmet interesovanja šire javnosti.

Posao komisije je složen, odgovoran, vrlo često delikatan, protkan dramatikom i tragikom. Da li će čuvar lovišta “uloviti” trofej?

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Novembar 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia