fbpx
Health and beauty News Saveti

Bulgur: Savršena dijetalna namirnica i bogat izvor minerala, vlakana i proteina!

Bulgur: Savršena dijetalna namirnica i bogat izvor minerala, vlakana i proteina!

 

Bulgur se dobiva od durum pšenice, procesom parenja, sušenja i drobljenja. Zbog takvog postupka zadržava većinu hranjivih tvari.


 

Bulgur je došao na ovo područje s Bliskog istoka i sada je neizostavan deo svakog zdravog načina prehrane. To je odlična namirnica koja može zameniti pirinač. Dobar je izvor vlakana, vitamina B i minerala, a uz to sve sadrži i manje kalorija.

Bulgur se dobiva od durum pšenice, procesom parenja, sušenja i drobljenja. Zbog takvog postupka zadržava većinu hranjivih tvari. Budući da je otporna na gljivice i druge bolesti žitarica, može biti pohranjena duže vreme.

U nekim mestima na istoku i danas koriste drevnu metodu za pripremu bulgura. Pšenica se kuha u velikim posudama, a zatim se raširi po ravnim krovovima kuća i suši na suncu. Nakon sušenja se lomi i guli.

Bulgur kao ukusan izvor zdravlja

Bulgur ima mnogo manje kalorija nego riža i bogat je izvor vlakana, minerala i proteina. Sadrži značajne količine magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, mangana, cinka i bakra. Bulgur sadrži 76% ugljikohidrata, 12.3% proteina i 1.3% masti. Njegov visoki udeo vlakana na 100 g iznosi 18.3 g.

Neke studije su pokazale da bulgur sprečava stvaranje žučnih kamenaca i učinkovito smanjuje trigliceride; nezdrave masti u krvi. Takođe pomaže pri smanjenju holesterola, LDL holesterola i nivoa inzulina što dovodi do manjeg rizika od kardiovaskularnih obolenja. Bulgur je, zbog visokog sadržaja vlakana, odličan i za održavanje uredne probave, a može i umanjiti rizik od raka debelog creva.

Redovno konzumiranje bulgura može pomoći u održavanju telesne težine i mršavljenju. Visok udeo vlakana u ovoj žitarici će vam dati duži osećaj sitosti i manju potrebu za daljnjom konzumacijom hrane.

Saveti za pripremu

Bulgur je namirnica koje se brzo priprema. Kuha se oko 15 minuta, a može se pripremiti i bez kuhanja, tako da se ostavi u vrućoj vodi oko 20 minuta. Najbolje je pratiti uputstva na pakovanju. Za hladne salate može se koristiti samo namočeni bulgur.

Bulgur se najčešće koristi u mediteranskoj kuhinji. Može zameniti pirinač u većini recepata, ali i testeninu. Odlično pristaje uz meso, povrće, morske plodove i salate. Može se pripremiti kao dodatak jelu ili kao glavno jelo.

Loading...

Video nedelje

NIKOLA PETKOVIC - BEZOBRAZNA

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close