Početna » Lifestyle » Budućnost AI Video nadzora na nivou preduzeća
Company Gadgets and Tech Lifestyle

Budućnost AI Video nadzora na nivou preduzeća

Budućnost AI Video nadzora na nivou preduzeća

Veštačka inteligencija menja savremeni izgled bezbednosti i nadzora


Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da veštačka inteligencija menja savremeni izgled bezbednosti i nadzora i dramatično menja način na koji korisnici imaju interakcije sa svojim bezbednosnim sistemima.

Kako obrada veštačke inteligencije postaje novi standard za rešenja za nadzor, prilika za uključivanje funkcija kao što su prepoznavanje lica radi poboljšane istrage, nadgledanje i javne bezbednosti za uključivanje napredne ljudske analitike izgrađene na algoritmima dubokog učenja i povezanim podacima postaje realna.

Od upotrebe u okruženju javnog zdravlja, javne bezbednosti, privatne bezbednosti – preduzeća i vladine organizacije mogu iskoristiti takvu tehnologiju istovremeno okrećući se od tradicionalnog CCTV modela.

Jedna od mnogobrojnih industrija koja se susreće sa značajnim izazovima u bezbednosti i smanjenju prevara jeste i-gejming industrija. Nije tajna da su kazina jedne od najposmatranijih mesta na planeti. U kazinima su stotine kamera instalirane po svakom kvadratnom inču zgrade i na taj način obezbeđenje ima uvid u to šta se dešava u svakom trenutku.

Dok se prošlost fokusirala na poboljšanje hardvera i fizičkih veza i sposobnosti nadzornih sistema, budućnost video tehnologije leži u velikoj meri u inovacijama koje menjaju pejzaž u softveru, kvalitetu kamera i opcije skladištenja, a to su inovacije od kojih vlasnici preduzeća imaju ogromnu korist.

Veštačka inteligencija i duboko učenje u bezbednosti će smanjiti lažne uzbune 

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da su lažne uzbune zakleti neprijatelji efikasnog video nadzora. Rad sa sistemom video nadzora koji često izaziva lažne uzbune znači stalno bombardovanje nepotrebnim upozorenjima.

Lažne uzbune zamagljuju pogled bezbednosnih operatera, otežavajući efikasno nadgledanje dotične oblasti i dovode do gubitka miliona radnih sati. Sva sreća pa će u narednih godina doći do porasta veštačke inteligencije i dubokog učenja primenjenog na bezbednost, omogućavajući sistemima video nadzora da nauče kako potencijalna pretnja može izgledati.

U narednim godinama, AI i duboko učenje će osnažiti preduzeća da povećaju efikasnost među svojim bezbednosnim timovima, osiguravajući da se resursi ne troše uzalud i poboljšavaju bezbednost u njihovim prostorijama.

Prepoznavanje lica 

Ono što je pre samo deceniju izgledalo kao naučna fantastika sada je stvarnost jer se softver za prepoznavanje lica koristi u svemu, od sprovođenja zakona do otključavanja mobilnih telefona. Iako je ovaj softver relativno nov, mogućnosti prepoznavanja lica sa komercijalnim sistemom nadzora su beskonačne.

Prva i osnovna i najočiglednija implikacija prepoznavanja lica u nadzornim sistemima jeste sigurnost. Pre nego što se prepoznavanje lica široko usvoji, verovatno će se etničke rasprave pretvoriti u pravne rasprave o tome kako i kada se prepoznavanje lica može koristiti u komercijalnim i bezbednosnim okruženjima.

Bez obzira, kako god se ta rasprava završila, jedna stvar stoji, prepoznavanje lica ima ogroman uticaj na bezbednost nadzora, pogotovo u kombinaciji sa napretkom u veštačkoj inteligenciji.

Ključ napredne bezbednosti 

Ne može se poreći da je uloga veštačke inteligencije u bezbednosti transformativna. Softver za upravljanje video zapisima koji pokreće AI pomaže u smanjenju vremena provedenog na nadzoru, čineći bezbednosne operatere efikasnijim na svom poslu.

Uklanjanjem potrebe za stalnim gledanjem video ekrana i automatizacijom funkcije “detekcije” nadzora, AI tehnologija omogućava operaterima da se usresrede na ono što najbolje rade. Ovo omogućava reagovanje na događaje u realnom vremenu.

Kada je integrisana u sistem bezbednosti, AI tehnologija ima potencijal da dramatično promeni bezbednosne operacije. Baš kao što je snimanje visoke definicije postalo suštinska karakteristika današnjih nadzornih kamera, ogromna vrednost AI tehnologije pozicionirala ju je kao ključnu komponentu bezbednosti kako danas tako i u budućnost

 

 

foto:pixabay

PRessSerbia

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia