fbpx
News Svet

BRITANSKI ZVANIČNICI: Od Sunca u SUBOTU stiže najveća pretnja čovečanstvu ikada! (VIDEO)

BRITANSKI ZVANIČNICI: Od Sunca u SUBOTU stiže najveća pretnja čovečanstvu ikada! (VIDEO)

Eksperti kažu da se u Sunčevoj atmosferi otvorila rupa koja omogućuje snopovima radioaktivnih čestica da krenu put Zemlje.


Britanska Nacionalna uprava o okeanima i atmosferi (NOAA) je rekla da se očekuje da će oluje stići u subotu, 22. septembra.

 

Kaže da oluja može prouzrokovati sjeverno i južno svetlo kada stigne, dok NOAA klasifikuje očekivanu solarnu oluju kao G-1 ili “maloletnu”.

“NOAA stručnjaci kažu da su geomagnetne oluje G1 klase moguće 22. septembra, kada solarni vetar udari u zemaljsko magnetsko polje.

Magnetne oluje predstavljaju privremeni poremećaj koji je uzrokovan talasima sunčevog vetra iz magnetosfere Zemlje.

One se svrstavaju u pet kategorija – G1, G2, G3, G4 i G5 i dok je G1 smatrana malom olujom, za G5 kategoriju oluja se navodi da će uzrokovati strašne posledice na Zemlji.

Upozorenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je Met Office izjavio da je samo pitanje vremena pre nego što razarajuća sunčana oluja uništi komunikacije na Zemlji.

Veruje se da su sunčane oluje jedne od “najvećih pretnji” čovečanstvu.

One mogu izazvati ogromne probleme u napajanju – izazivanje prekida koji mogu biti fatalni.

Oni takođe mogu praviri probleme  satelitima i avionima u niskoj orbitioko Zemlje, obarajući navigacione sisteme.

Ogromna sunčana oluja pogodila je Zemlju 1859. godine – a jedna iste veličine danas bi uništila naše moderno društvo jer je toliko zavisno od tehnologije.

Posledice sunčeve oluje mogle bi trajati mesecima – ili čak i godinama – pošto bi vlasti morale da popravie svu oštećenu infrastrukturu.

Specijalna osiguravajuća kompanija Lojd’s iz Londona procenjuje da bi račun za popravke mogao koštati do sokoro dva biliona funti, samo u Velikoj Britaniji.

 

Foto:pixabay

PRessSerbia/Daily star

Loading...

Video nedelje

DJ MARTIN - BUDI MOJE SVE (4K)

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

Close