Booking.com
News Društvo

BRAVO saobraćajci! Smanjen broj poginulih u Beogradu!

sao
Načelnik Saobraćajne policije u Beogradu Dragan Bogosavac izjavio je danas da je ove godine na teritoriji glavnog grada smanjen broj poginulih u saobraćaju, da je poginulo 100 osoba, što je najmanji broj stradalih u prethodnih 30 godina.

Bogosavac je rekao da su u 2014. u Beogradu poginule 104 osobe i da je i u 2015. nastavljeno kontinuirano smanjenje broja poginulih u saobraćaju.

“Ipak, 2015. godinu je obeležilo nekoliko velikih saobraćajnih nezgoda u kojima je bio veliki broj povređenih osoba, što je uznemirilo građane i stvorilo negativnu sliku”, kazao je Bogosavac.

On je napomenuo da je prethodnih dana na ulicama Beograda znatno pojačan intenzitet saobraćaja i da je uočen mnogo veći broj vozila.

“Kako se približavaju Nova godina i praznici, očekujemo smanjenje vozila u saobraćaju”, rekao je Bogosavac dodajući da će velike saobraćajne gužve u gradu u periodima jutarnjih i popodnevnih špiceva vrlo brzo proći.

Prema njegovim rečima, zbog velikog tranzita stranih državljana u prethodnom periodu, koji su iz Zapadne Evrope išli kroz Srbiju ka Turskoj i drugim zemljama, u Beogradu je značajno povećan broj vozila na autoputu i državnim putevima što se odrazilo i na beogradske ulice.

Vremenski uslovi, pored povećanog broja vozila, otežavaju normalno funakcionisanja saobraćaja zbog magle i vlažnih kolovoza, a čim su nepovoljniji uslovima dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, kazao je Bogosavac.

On je naglasio da svaka nezgoda i zaustavljeno vozilo na kolovozu stvara dodatne probleme, pa su u prethodnih nekoliko dana popodnevni špicevi trajali i do posle 20 časova. Bogosavac ističe da kada nema povređenih, učesnici nezgode treba, u skladu sa zakonom, da uklone vozilo sa kolovoza odnosno pomere ga na bezbedno mesto da ne bi izazvali saobraćajne nezgoda i doveli sebe i druge u opasnost.

On je rekao da se to često dešavalo ovih dana, ističući da kada se vozilo zadrži na kolovozu svega 10 do 15 minuta izaziva se poremećaj u saobraćaju koji traje jedan do dva sata. Bogosavac je kazao da se Saobraćajna policija Beograda pripremila za predstojeće prazike zbog povećanog broja javnih skupova na beogradskim ulicama. “Vršićemo saobraćajno obezbeđenje tih skupova i maksimalano pojačavamo aktivnosti na oktkrivanju i sankcionisanju učinilaca prekršaja”, naveo je on.

Načelnik Saobraćajne policije u Beogradu je rekao da je proteklog vikenda za par sati na beogradskim ulicama više od 200 vozača zatečeno pod dejstvom alkohola, od čega je 26 njih zdražano, pošto su bili u stanju teške alkoholisanosti.

“Apelujemo na vozače da tokom praznika ne konzumiraju alkohol i ako to čine, da onda ne upravljaju vozilima i posebno apelujemo na pešake da budu oprezni, a pogotovo u prigradskim delovima grada gde nema trotoara”, poručio je Bogosavac.

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia