Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Boje imaju ogroman uticaj na nas – čak i lekove procenjujemo na osnovu toga!
Lepota i zdravlje Zanimljivosti

Boje imaju ogroman uticaj na nas – čak i lekove procenjujemo na osnovu toga!

Evo zašto nam je toliko VITAMIN D3 potreban!
Foto: Pixabay

Boje imaju veliki psihološki uticaj na naš svakodnevni život – utiču čak i na naše zdravlje, a i lekove procenjujemo na osnovu boje.


Na osnovu boje leka stičemo mišljenje o tome koliko je taj lek efikasan, a čak i boje u bolničkim čekaoicama utiču na nas – pacijenti se mnogo bolje osećaju u prostorijama toplih, neutralnih boja.

Doktori su odavno svesni uticaja na boja na naše zdravlje – studija sprovedena 1996. godine je utvrdila da boja lekova može da utiče na njihovu efikasnost na pacijentima.

Epidemiolozi sa Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da ljudi često povezuju crvene, žute i narandžaste tablete sa lekovima koji imaju stimulativni efekat, poput ritalina, koji se koristi za ADHD poremećaj, ili sa lekom za narkolepsiju.

S druge strane, smatraju da plave i zelene pilule imaju umirujući efekat, pa ih najčešće povezuju sa antidepresantima, sedativima…

Možda najzanimljivije iz ove studije je to što su naučnici utvrdili da kada se boja leka poklopi sa očekivanjima koja pacijenti imaju od leka, taj lek deluje mnogo bolje na njih.

S druge strane, kada se boja leka ne poklopi sa očekivanjima, oni nisu bili toliko efikasni kao lekovi neutralnih boja korišćenji u istraživanju. Slično se dešava i kada se iznenada promeni boja leka.

Studija u kojoj je učestvovala 61.000 pacijenata koji pate od epilepsije pokazala je da kada se boja njihovog leka promeni, šanse da prestanu da ih uzimaju su čak 27 odsto!

“Već dugo se sumnja na to da izgled pilula određuje i privrženost pacijenata tim lekovima, ali ovo je prva studija koja je dokazala da postoji direktna veza između fizičkih karakteristika pilula i ponašanja pacijenata”, kaže vodeći autor studije dr Aron Keselhajm.

Pacijenti “veruju” u dejstvo određenog leka zbog boje zaključili su naučnici, a kada se ta boja promeni, brine ih da je pilula manje efikasna ili opasna.

(mondo.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia