Booking.com
Početna » Travel » Bled – Jedino slovensko ostrvo još uvek čuva uspomenu na tužnu legendu
Travel

Bled – Jedino slovensko ostrvo još uvek čuva uspomenu na tužnu legendu

Čarolija Bleda krije se dvestotinjak kilometara severozapadno od Zagreba i 50 km od Ljubljane, u prekrasnoj prirodi za koju su ponajviše zaslužne Julijske Alpe.


 

Gradić u Gorenjskoj živi u svako doba godine, većinom od turizma. Sadržaja ima ponajviše za one koji su zainteresovani za duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih lepota i fine hrane. Kada je reč o specijalitetima, ako volite kolače, pravi izbor je kremšnita.

Jedna od prvih atrakcija koju ćete zapaziti u Bledu jeste vožnja brodicom do jedinog slovenskog ostrva, smeštenog nasred Bledskog jezera. Do crkve Marijina Uznesenja turisti mogu unajmiti pletnu na vesla, koja podseća na venecijanske gondole. Ona polazi ispod Hotela Park, u Mlinu i ispred Veslačkog centra. U zavisnosti od mesta polaska, do ostrva vam treba 10 – 30 minuta. Posetite crkvu i pozvonite zvonom i tako, prema legendi, ispunite želju.

Legenda govori o mladoj udovici Polikseni, koja je, neutešna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tokom prenošenja zvona na ostrvo, brod je zahvatilo nevreme i zvono je potonulo. Nakon njezine smrti papa je na ostrvo poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći.

Jedna od najjednostavnijih aktivnosti izazvaće u vama mir i divljenje. U šetnji oko jezera proći ćete dugačkom uređenom stazom, a prema želji možete i unajmiti kočiju ili bicikl. Sva tri bledska vidikovca: Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica meka su za fotografe. Za uživanje u prekrasnim pogledima budite spremni na malo teži uspon, podosta strm. Na primer, Mala Osojnica nalazi se na 670 m, a staza do vrha uzbudljiva je i vijugava, s ponekim srednje opasnim delovima. Ali, isplati se svaki korak jer pogled oduzima dah.

S još jednog mesta pruža se savršen pogled na jezero, a to je Bledski dvorac. Popnite se na visoku stenu i istražite najstariji slovenski dvorac. Unutra možete pronaći tri nivoa, na kojima ima različitih sadržaja iz svih aspekata života na dvoru. Kapelica, kovačnica, štamparija u kojoj se nalazi replika Gutenbergove mašine, vinski podrum, posmatračka kula, dućan sa suvenirima, dućan sa proizvodima od meda i muzej sa podacima.

Preporuka za restoran jeste Oštarija Peglez’n, u kojem možete pojesti finu svežu ribu, ali i ostale specijalitete. Osim toga, jedan od boljih je i restoran Sova. Ostavite mesta i za originalnu bledsku kremšnitu u hotelskoj Kavani Park. Domaćini tog kraja toliko su ponosni na ovu poslasticu da u Bledu možete pronaći sladoled s okusom kremšnita ili kremšnita drive-in.

Smeštaj zaista nije teško pronaći, čak i ako to ne učinite unapred. Gotovo svaka kuća u blizini jezera iznajmljuje sobe ili apartmane.

(punkufer/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia