Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Biber podstiče varenje!

biber

Biber – nekada se prodavao na zrno i bio skup kao zlato. Vremena su se promenila i biber nije više tako neobičan i nov, ali jedno svakako jeste – neizbežan je skoro u svakom jelu.


 

Njegov neverovatno širok raspon arome i mnogobrojne mogućnosti primene ističu biber među svim ostalim začinima kao neprikosnovenog vladara naše trpeze.

Ljubitelji i gurmani su uvek u potrazi za novim i novim vrstama bibera, pomoću kojih se jela mogu obogatiti na veoma poseban način.

Najbolje od svega je što dobar biber i sve njegove nove varijacije možemo da kupimo u svakom boljem supermarketu.

Zrelost i ljutina

U principu važi pravilo: ako je zrno bibera crno i namreškano, onda je u pitanju nezrelo ubrani biber sa opnom – odatle potiče njegova ljutina. Kod belog bibera crna opna je procesom fermentacije uklonjena: zato je ovaj biber u poređenju s crnim blag i idealan za začinjavanje svetlih sosova. Zeleni biber su zrna koja su ubrana nezrela i nakon toga najčešće stavljena u marinadu od sirćeta i zapakovana u teglice. U biberu se nalaze supstanca piperin i eterična ulja koja odeđuju stepen ljutine, ali se brzo razlažu nakon mrvljenja bibera. Zato je biber najbolje samleti tek pred dodavanje u jelo na kraju kuvanja.

Izaziva apetit

Sa biberom se slažu i arome voća poput ananasa i jagoda, pa probajte i ove kombinacije. Jedan od razloga zašto je biber biotoliko cenjen je i taj što produžava vek trajanja namirnica. On deluje kao crni i beli luk – dezinfikuje, a njegova ljutina sprečava razvijanje mikroorganizama. Osim toga, biber podstiče varenje, tako što pojačava lučenje pljuvačke i želudačnih sokova.

Biber iz avana

Već je poznato da su sveže izmrvljeni začini u avanu mnogo bolji i aromatičniji nego oni u kesicama i teglicama. Najbolji avani napravljeni su od mermera, ali su skupi. Dobri su i drveni, kao i keramički suribači (japanski avan). Ideja ako nemate avan: izmrvite biber zadnjom stranom kašike, na dasci za seckanje, pa dodajte u jelo!

(stvarukusa/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia