Booking.com
Početna » Lifestyle » Bašta za decu – Kako da je napravite?
Lifestyle

Bašta za decu – Kako da je napravite?

Bašta za decu može da bude sjajna zabava u prolećno. vreme. Zato posadite bašticu sa decom. Ovo je pravo vreme za to a deca će se beskrajno radovati. Možete da sadite na terasi, iza kuće gde je odličan neiskorišćen prostor, kod komšije u vikendici jer se divno družite a možda nije loša ideja i da popravite brvnaru koja vam je ostala od bake.


 

Neka vaš mališan predloži šta bi voleo da zasadi. Deca veoma vole da pomažu u kuhinji, veoma su vešti i maštoviti. Zato će im sadanja biljaka biti zabavna a i korisna.

Evo nekih ideja:

Zelena salata

Zelena salata se lako sadi, brzo uspeva a mališani je rado jedu. Ima dece koja obožavaju kada završe ručak da navale na zelenu salatu dok je svu ne pojedu. A posle čak i sirće popiju. Zelenih salata sada ima puno na tržištu, raznih su boja pa zato obradujte decu i posadite više vrsta. Kada porastu biće kao najlepše cveće, šarene, sveže i ukusne. Saltacie stižu već za mesec dana, pa eto radosti.

Čeri paradajz

Čeri paradajz je prava biljka za sađenje sa decom u prolećnoj bašti. Deca obožavaju čeri paradajz zbog veličine, ukusa, boje. Zato prionite na posao. Čeri se jede čim se ubure i to je najslađe. Ovi paradaisčići su zahvalni i za raznovrsne salate. Dobro podnose sve temperature, prilično su otporni na insekte i divno izgledaju na stabljici.

Grašak

Ovo je pravo vreme da posadite grašak. Ako ga sada posadite sazreće vam već krajem maja. Divno, zar ne. A pre toga će krasiti terasu svojom divnom zelenom bojom. Deca jako vole da ga beru. Naučite ih i da sačuvaju seme pa proces ponovite i sledeće godine.

Tikvice

Tikvice su vrlo jednostanvo povrće, koje odlično uspeva, brzo sazreva a tek što je ukusno. Posadite tikvice u većem sanduku jer vole da se rasprostu. Cvetovi su im divne žute boje a u nekim zemljama koriste ih za pohovanje. Ipak, bolje je sačuvati cvet i biti strpljiv dok se ne pretvori u plod.

Jagode

Sadnja jagoda sa decom je pun pogodak. Raspitajte se na pijaci koje su najslađe i najbrže uspevaju. Obezbedite jagodama lep i veliki sanduk sa puno zdrave zemlje. Deca će voleti da ih obilaze redovno, zalivaju i čekaju da se pojave prve male zelene jagodice koje će brzo porasti u crvene, slatke bobice. Mališani će biti oduševljeni branjem a kada im objasnite da će biljka ostati u zemlji i roditi iduće godine biće ponosni na svoj trud.

Razno cveće

Neven, kadifica, lavanda, limunova trava, bosiljak su divne biljke koje će lepo izgledati u vašim sandučićima među zelenim povrćem. Ne samo da su lepe već su i izuzetno korisne. Neke se koriste kao začinsko bilje, što deca odlično znaju. Važno je i to što teraju insekte pa nećete morati da ih tretirate kojekavim preparatima.

Gajite biljke bez veštačkih dodataka, prehranjujte ih svojim kompostom, odstranjujte suve listiće i zovite dečije društvo da pomažu, širite dobre i pozitivne ideje.

(dominomagazin/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia